Wat gebeurt er met je app als blijkt dat de hoogste veiligheidsfunctionarissen Signal gebruiken en de president van de Verenigde Staten zegt dat iedereen Signal gebruikt? Daar is Signal deze week achtergekomen. Nooit eerder zag Signal zoveel downloads in de VS als deze week.
“In de geschiedenis van Signal is dit met afstand het grootste groeimoment in de VS.” zegt Jun Harada, hoofd Groei en partnerschappen bij Signal tegen Wired.
Sinds de publicatie van The Atlantic over de journalist die per ongeluk werd toegevoegd aan een Signal-groep met allerlei hooggeplaatste functionarissen, schoot het aantal nieuwe registraties bij Signal omhoog.
Het aantal nieuwkomers op Signal in de VS lag dit jaar al twee keer zo hoog dan vorig jaar, maar afgelopen week is dit nog eens een keer over de kop gegaan. Vergeleken met vorige week is het aantal downloads in de VS met 105% gestegen.
In de Amerikaanse App Store staat Signal inmiddels op de derde plek in de categorie ‘Sociaal netwerken’ en in Google Play op nummer 5 in ‘Communicatie’.
“Alle bekendheid voor Signal is netto positief. De interesse in Signal blijft ongekend hoog” zegt Jun Harada. Mensen die nog nooit van Signal hebben gehoord, horen nu opeens over Signal.
Die verhoogde interesse blijkt ook uit de Engelstalige Wikipedia-pagina over Signal:

CNN rapporteerde zelfs over een 1000% stijging in het aantal Google-zoekopdrachten naar Signal:
Don't be fooled: there's a lot of interest in the Signal scandal. Googling for "The Atlantic" & "Signal" are way up to record highs.
— (((Harry Enten))) (@ForecasterEnten) March 27, 2025
Going in, more were disappointed with Trump's admin picks than any president ever.
Hegseth is the least popular Sec of Defense since Rumsfeld! pic.twitter.com/6iaOL1XSZ3
Veel mis- en desinformatie over Signal in media
Helaas leidt de massale aandacht voor Signal ook tot een grote hoeveelheid aan misinformatie over Signal omdat niet iedere journalist of aangehaalde ‘expert’ even bekend is met Signal.
Zo haalde de NOS eerst een cybersecurity-expert aan die beweerde dat de ‘Signal-gate’ gebeurde omdat de servers niet in overheidsbeheer zijn, wat later door de NOS werd gecorrigeerd. Het enige dat bij The Atlantic is gebeurd, is dat een topambtenaar per ongeluk een journalist aan een groep heeft toegevoegd.
Op VRT was het helemaal raak en suggereerde professor Kenneth Lasoen zonder enig bewijs voor zijn claim dat inlichtingendiensten ‘natuurlijk’ Signal kunnen penetreren en de encryptie van Signal kunnen kraken, Signal een commerciële app is, dat bij Signal de sleutels niet continu veranderen (perfect forward secrecy) en wist de professor niet dat Signal al post-quantum encryptie in de app heeft. Verder suggereert hij dat de locatie van de server uitmaakt over hoeveel gegevens er kunnen worden verstrekt over je communicatie, terwijl Signal is ontwikkeld om niets over gebruikers weten. Bij overheidsverzoeken kan Signal alleen de datum van registratie en het laatste contactmoment van de gebruiker overhandigen.
Er gaat dus veel misinformatie rond en hierdoor denken sommige mensen dat de gesprekken naar buiten zijn gekomen door een veiligheidslek bij Signal, wat dus niet het geval is.
Signal gouden standaard
Signal is de gouden standaard van veilige communicatie en dat de app zelfs wordt gebruikt door hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen benadrukt dit. Maar al is Signal nóg zo veilig, als je per ongeluk een journalist aan je groep toevoegt, kan die journalist natuurlijk meelezen en je gesprekken lekken.
Signal zorgt ervoor dat je communicatie zeer sterk beveiligd is, maar met wié je communiceert, bepaal je zelf.