Stel je voor dat je de hele dag een bord met persoonlijke informatie boven je hoofd zou dragen. Wie je bent, je interesses, met wie je veel contact hebt, wanneer en hoe lang. Zou je dat leuk vinden? Waarschijnlijk niet. Maar dat is wat er gebeurt als je geen privacy hebt.
Privacy betekent dat je zelf kunt bepalen wat je met wie deelt. Het is een grondrecht. Privacy is belangrijk om vrijuit te kunnen praten, denken en doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat iemand stiekem met je meekijkt, afluistert of op een andere manier in de gaten houdt.
Niets te verbergen
Een veelgehoorde opmerking in discussies over privacy is: “Nou en? Ik heb toch niets te verbergen“. Hoewel je misschien denkt dat je niks te verbergen hebt, kan het delen van je persoonlijke informatie met anderen grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsdiefstal, datalekken en gevolgd worden door bedrijven en overheden.
Online delen we steeds meer persoonlijke informatie via sociale media, apps en andere online diensten. Deels bewust, zoals wanneer je zelf een openbaar bericht op Twitter of Facebook plaatst. Maar er zijn ook persoonlijke gegevens die je deelt zonder dat je het in de gaten hebt, namelijk metadata. Hieronder vallen bijvoorbeeld de datum en tijd waarop je een bericht verstuurt, naar wie en locatiegegevens. Hoewel deze gegevens geen directe informatie geven over de inhoud van een bericht, kan metadata wel gebruikt worden om een beeld te krijgen van de communicatie, de gebruiker zelf en het gedrag van de gebruiker.
Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de risico’s als je apps gebruikt die veel gegevens verzamelen en privacy niet zo belangrijk vinden.
Het woordenboek Van Dale vat privacy goed samen:
pri·va·cy (de; v(m)) 1 de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn: iemands privacy schenden zich ongevraagd met zijn privéleven bemoeien
Wil je een app die zich niet met je privéleven bemoeit en waar je helemaal jezelf kunt zijn, kunt praten met wie je wilt, hoe lang en wanneer? Zonder dat iemand dat registreert, verzamelt en bewaart? Gebruik dan Signal.
Signal verzamelt geen persoonlijke gegevens en al je gesprekken zijn end-to-end versleuteld zodat niemand behalve jij en de ontvanger je gesprekken kan meekijken of afluisteren. Ook al heb je niets te verbergen.
0 reacties