door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 17 september 2024 10:45

Pas op voor nepberichten ‘van’ Signal Support

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 17 september 2024 10:45
Home > Nieuws 

Pas op voor nepberichten ‘van’ Signal Support

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 17 september 2024 10:45

Er is een nieuwe vorm van phishing waarbij oplichters zich in een tekstbericht voordoen als Signal Support en proberen om de Signal-verificatiecode van je te krijgen en contact met je te leggen. Ontvang je zo’n tekstbericht? Reageer hier dan niet op, maar rapporteer en blokkeer de afzender direct en verwijder de chat. Deze berichten zijn niet afkomstig van Signal.

Signal Support stuurt nooit uit zichzelf berichten naar gebruikers. Bovendien moet je je Signal-verificatiecode nooit met derden delen. (Je Signal-verificatiecode is de code die je tijdens het registreren van je Signal-account via sms of per telefoonoproep ontvangt.)

Hoe gaan de oplichters te werk?

Met een logo van Signal doen de scammers zich voor als Signal Support. Volgens het bericht van de oplichters zou je telefoonnummer zogenaamd op twee apparaten actief zijn en zou (de nep) Signal Support je verificatiecode nodig hebben om de eigenaar van het telefoonnummer te beschermen. Vervolgens proberen de oplichters met je in contact te komen. Ze sturen dat je contact met ze moet opnemen als je de code niet hebt ontvangen en vragen om je sms-inbox te controleren en vragen nogmaals om contact op te nemen als je de code niet hebt ontvangen.

Ga hier niet op in, maar rapporteer en blokkeer de gebruiker en verwijder de chat. Deze berichten zijn niet afkomstig van Signal. Je moet je verificatiecode bovendien nooit met anderen delen.

Voorbeeld scambericht zogenaamd uit naam van Signal Support

Beoordeel gespreksverzoeken altijd zorgvuldig

Hoewel Signal een geavanceerd systeem heeft om spam te herkennen en tegen te gaan, kunnen onbekenden dit soort berichten naar je sturen als ze je telefoonnummer of gebruikersnaam hebben. Ze kunnen je telefoonnummer bijvoorbeeld op internet hebben gevonden, gewoon willekeurig uitproberen of hebben buitgemaakt bij een van de vele datalekken bij andere bedrijven en organisaties.

Als een onbekende, in dit geval een oplichter, je berichten stuurt, krijg je voor je eigen veiligheid in Signal altijd eerst een gespreksverzoek. Van daaruit kun je de onbekende direct blokkeren en/of rapporteren.

Lees dit artikel voor meer informatie over gespreksverzoeken in Signal.

Gespreksverzoek in Signal

Ben je er toch ingetrapt en heb je het gespreksverzoek per ongeluk geaccepteerd? Dan kun je de oplichter rapporteren en blokkeren door bovenin de chat op de naam te tikken en vervolgens onderin de chatinstellingen te kiezen voor ‘Spam melden’ en dan ‘Spam melden en blokkeren’.

Wil je meer weten over spam op Signal? Lees dan ons artikel Veilig op Signal: Hoax, spam, scam, phishing voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Signal-nieuws en updates, volg ons dan op X of Mastodon!

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.