door Redactie Signalapp.nl | vrijdag 17 november 2023 11:00

De prijs van privacy: de miljoenen achter Signal’s non-profit missie

Home > Info 

De prijs van privacy: de miljoenen achter Signal’s non-profit missie

Signal is gratis voor gebruikers, maar niet voor Signal zelf. Het ontwikkelen, onderhouden en draaiende houden van Signal kost tientallen miljoenen dollar per jaar. Waar gaat dit geld allemaal heen?

Signal is niet gericht op maken van winst

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Signal een non-profitorganisatie is. Dit houdt in dat Signal niet gericht is op het maken van winst maar alleen gemaakt is voor jou, de gebruikers. Er zijn geen investeerders of bestuursleden die om winst schreeuwen, waardoor Signal zich volledig kan focussen op privacy. Verdienmodellen zoals gepersonaliseerde advertenties en het verzamelen, gebruiken en verkopen van gebruikersgegevens, gaan namelijk altijd ten koste van de privacy van gebruikers. Signal’s belangrijkste inkomstenbron zijn donaties van gebruikers.

Signal kost tientallen miljoenen dollar per jaar

Het ontwikkelen, onderhouden en draaiende houden van Signal kost tientallen miljoenen dollar per jaar. Vanaf 2025 verwacht Signal dat dit bedrag kan oplopen tot jaarlijks 50 miljoen dollar. In een uitgebreide blogpost legt Signal nu voor het eerst uit waar al dit geld naar toe gaat.

Infrastructuur: 14 miljoen dollar per jaar

Om jou Signal te kunnen laten gebruiken is natuurlijk infrastructuur nodig. Hieronder vallen het tijdelijk opslaan van end-to-end versleutelde gegevens voor het verzenden van berichten, een wereldwijd netwerk van servers, de registratiekosten voor verificatiecodes, de bandbreedte en enkele aanvullende diensten.

De kosten hiervan zijn als volgt (situatie november 2023):

Opslag: $1,3 miljoen dollar per jaar.
Servers: $2,9 miljoen dollar per jaar.
Registratiekosten: $6,0 miljoen dollar per jaar.
Totale bandbreedte: $2,8 miljoen dollar per jaar.
Aanvullende diensten: $700.000 dollar per jaar.

Onder aanvullende diensten vallen bijvoorbeeld het monitoren van de uptime, storingsmeldingen, capaciteit voor calamiteiten en onderhoudscontracten.

Personeelskosten: 19 miljoen dollar per jaar

Signal kan natuurlijk niet bestaan zonder personeel. Signal heeft voor ieder platform (Android, iOS en Desktop) een apart team dat continu aan het werk is om Signal draaiende te houden. Denk hierbij aan het doen van systeemupdates, het ontwikkelen van nieuwe features en ervoor zorgen dat de app op een groot aantal verschillende apparaten werkt.

Verder is er een team van ontwikkelaars dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en onderhouden van de Signal server en de libraries zoals RingRTC en libsignal.

Daarnaast zijn er product- en designteams die bepalen hoe de functies en het uiterlijk van de app eruit zien. En een lokalisatieteam zorgt ervoor dat de app in meer dan zestig talen beschikbaar is.

Tot slot is er een full-time supportteam voor het contact met gebruikers. Omdat Signal geen analytics in de app heeft of andere gebruikersdata verzamelt, zijn ze afhankelijk van deze feedback.

In totaal zijn er nu ongeveer 50 fulltime-medewerkers, wat zeer klein is vergeleken met andere apps. Line in Japan heeft bijvoorbeeld 3100 medewerkers en KakaoTalk 4000. Grotere bedrijven als Apple, Meta (WhatsApp) en Google hebben nog een veel groter aantal medewerkers.

Ongeveer de helft van het totale budget van Signal gaat naar werving en behoud van medewerkers. Als salaris, voordelen, HR-diensten, recruitment en belastingen worden meegerekend, komt dit uit rond 19 miljoen dollar per jaar.

Onderzoeks- en ontwikkelkosten

Naast infrastructuur- en personeelskosten, is er nog een laatste categorie: onderzoeks- en ontwikkelkosten. Hierbij moet je denken aan kosten voor duur maar essentieel onderzoek om de privacytechnologie te verbeteren, zoals de recente post-quantum upgrade voor het Signal Protocol.

Help mee en doneer

Al met al maakt Signal dus veel kosten en groeien een aantal van die kosten ook nog eens met iedere gebruiker mee. Signal is echter gemaakt om jouw privacy te beschermen en heeft dus geen verdienmodel waarbij je gedrag wordt gevolgd en je privégesprekken worden gecommercialiseerd om deze kosten te dekken.

In plaats daarvan wil Signal bewijzen dat apps daadwerkelijk alleen voor gebruikers kunnen worden gemaakt. Niet voor de investeerders, niet voor de honger naar data, niet voor de winst.

Wil je hier aan bijdragen? Doneer dan aan Signal. Dit kan vanuit de app via Signal-instellingen > Aan Signal doneren of ga naar de website van Signal.

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Sneltoetsen in Signal Desktop

Sneltoetsen in Signal Desktop

Verbeter je Signal Desktop-ervaring met deze handige sneltoetsen! Ontdek in dit overzicht alle keyboard shortcuts voor Signal Desktop.

Laatste nieuws.