De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich blijvend en ondubbelzinnig uitspreekt tegen Europese voorstellen waarbij de privécommunicatie van alle burgers moet worden gescand.
Daarvoor is woensdagavond de motie van Kathmann met een ruime meerderheid aangenomen: 115 van de 150 leden stemden voor.
Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid maakte vorige week bekend dat Nederland zich van stemming zou onthouden. Dat is volgens de indieners van de motie niet genoeg. De regering moet zich “blijvend en ondubbelzinnig uitspreken tegen toekomstige voorstellen die een detectiebevel mogelijk maken voor de privécommunicatie van alle burgers en dit als ondergrens te hanteren”.
De motie kreeg de steun van zowel oppositie- als kabinetspartijen. Hoewel het kabinet de motie nog steeds naast zich kan neerleggen, geeft de Tweede Kamer hiermee een duidelijk signaal af.
Experts waarschuwen tegen chatcontrole
Diverse landen in de EU willen alle communicatie van burgers via apps zoals Signal en WhatsApp scannen om kindermisbruik tegen te gaan. Experts op het gebied van cyberveiligheid, privacy en online misbruik vinden dit een gevaarlijk plan en waarschuwen voor de desastreuze gevolgen ervan. Ook de AIVD heeft het kabinet gewaarschuwd.
Signal, dat gemaakt is om privécommunicatie voor iedereen mogelijk te maken, keerde zich eerder al fel tegen de plannen en dreigde zelfs met een vertrek uit de EU. In een uitgebreide blogpost ging president van Signal Meredith Whittaker in op de gevaren van chatcontrole: “Encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen”. Een achterdeur inbouwen om privéberichten te scannen kan worden misbruikt door overheden en criminelen toegang geven tot deze systemen.
De voorgestelde maatregelen geven overheden en kwaadwillenden de middelen om meer toezicht te houden op burgers. Dit staat haaks op de missie van Signal: het beschermen van vrije meningsuiting en mogelijk maken van veilige wereldwijde communicatie.
0 reacties