door Redactie Signalapp.nl | maandag 5 Juni 2023 09:48

Signal dreigt met vertrek EU als encryptie moet worden afgezwakt

door Redactie Signalapp.nl | maandag 5 Juni 2023 09:48
Signal App Dreigt Met Vertrek Uit EU
Home > Nieuws 

Signal dreigt met vertrek EU als encryptie moet worden afgezwakt

door Redactie Signalapp.nl | maandag 5 Juni 2023 09:48
Signal App Dreigt Met Vertrek Uit EU

Signal vertrekt uit de EU, en dus ook uit Nederland, als een nieuw Europees wetsvoorstel Signal zou verplichten om de encryptie af te zwakken.

“Als we uiteindelijk moeten kiezen tussen het afzwakken van onze encryptie of een vertrek uit de EU, dan vertrekken we” zegt president van Meredith Whittaker tegen Duitse media. Tegelijkertijd geeft Whittaker aan dat technische maatregelen zoals proxy servers zullen helpen om toegang tot Signal te behouden, “ongeacht wat de wet zegt”.

De waarschuwing voor een vertrek van Signal uit de Europese Unie komt niet uit de lucht vallen. Signal waarschuwde eerder al voor een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk.

Wetten zijn inbreuk op privacy van iedereen

Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk werken momenteel aan wetten om al je privéberichten inhoudelijk te kunnen scannen op criminele en strafbare feiten, zoals kindermisbruik.

Signal maakt gebruik van end-to-end encryptie, waardoor alleen de verzender en de ontvanger de berichten kan lezen en niemand anders. De EU en het VK willen dit dus openbreken en daarmee de privacy van iedereen schenden. “Encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen” zei Meredith Whittaker eerder. Ook andere populaire berichtenapps zoals WhatsApp maken gebruik van end-to-end encryptie.

Nederland tegen, maar wat besluit de EU?

Nederland is tegen een verbod op end-to-end encryptie. Ook nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan tegen client-side scanning. Dit is een methode waarbij al je berichten, afbeeldingen, video’s en andere bestanden op je apparaat worden gescand, vóórdat de encryptie wordt toegepast. Hierdoor hoeven apps zoals Signal de encryptie niet af te zwakken. Echter is dit natuurlijk net zo schadelijk voor je privacy.

Hoewel Nederland en enkele andere landen tegen zijn, is het de vraag hoe de EU uiteindelijk zal besluiten.

Signal zal er in ieder geval alles aan doen wat ze kan om iedereen toegang tot Signal en daarmee privacy en vrije meningsuiting te laten houden.

Update 28-06-2023: Minister van Justitie en Veiligheid D. Yesilgöz-Zegerius heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten de motie Van Ginneken niet te zullen gaan uitvoeren.

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

1 Reactie

  1. Tyg

    Signal zet zich goed in, maar of ze écht Europa zouden gaan verlaten, vraag ik me af. Slecht wetsvoorstel trouwens

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.