door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 4 Juni 2024 12:44

Nederland wil vergaande chatcontrole, maar “vooralsnog” geen steun EU-voorstel

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 4 Juni 2024 12:44
Tweede Kamer Tegen Berichten Scannen Op Telefoon
Home > Nieuws 

Nederland wil vergaande chatcontrole, maar “vooralsnog” geen steun EU-voorstel

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 4 Juni 2024 12:44
Tweede Kamer Tegen Berichten Scannen Op Telefoon

Nederland kan het Belgische EU-voorstel om ook onbekend materiaal van seksueel kindermisbruik (CSAM) te detecteren niet steunen. Dat schrijft demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer (PDF). Toch houdt Nederland de deur open voor vergaande chatcontrole, wat de privacy en veiligheid van iedereen in gevaar brengt.

België wil client-side scanning voor end-to-end versleutelde diensten invoeren, waarbij al je foto’s, video’s en URL’s worden gescand voordat je deze naar je familie en vrienden mag sturen. Gebruikers moeten akkoord gaan en wie dat niet doet, kan niet langer foto’s, video’s en URL’s versturen via diensten zoals Signal en WhatsApp.

Als reactie op dit voorstel, schrijft de demissionair minister dat “Nederland het nieuwe compromisvoorstel vooralsnog niet lijkt te kunnen steunen”. Met de woorden “vooralsnog” en “lijkt” laat Nederland de deur openstaan om later alsnog van standpunt te kunnen veranderen.

Momenteel is het kabinet wel tegen het scannen van onbekend materiaal maar van mening dat scannen op reeds bekend materiaal proportioneel is en kan worden uitgevoerd. Het kabinet negeert hiermee de waarschuwingen en bezwaren van experts, die zowel het scannen van bekend als onbekend materiaal afraden.

Kabinet negeert experts en grondrechten nog steeds

Wetenschappers, technische deskundigen en juridische experts zetten grote vraagtekens bij elke vorm van client-side scanning (scannen van materiaal op je telefoon voordat je dit verzendt). Client-sidescanning of het verzwakken van encryptie brengt de veiligheid van het internet namelijk voor iedereen in gevaar.

Hoogleraar Frederik Zuiderveen Borgesius gaf eerder in een rondetafelgesprek (PDF) met de Tweede Kamer aan dat zowel het scannen op bekend als onbekend CSAM-materiaal niet proportioneel is. Ook bij het opsporen van bekend CSAM-materiaal zullen er vals-positieven zijn en met AI kan materiaal gemakkelijk gemanipuleerd worden zodat het niet wordt herkend. Client-side scanning is daarom niet effectief en zal onschuldige mensen verdacht maken.

Chatcontrole beperkt daarnaast het recht op vertrouwelijke communicatie (briefgeheim) en andere grondrechten van iedereen. De communicatie van honderden miljoenen onschuldige Europeanen zal hierdoor gemonitord worden voor de autoriteiten, aldus de hoogleraar.

Ondanks alle meningen en waarschuwingen van experts blijft het kabinet volhouden dat het scannen op bekend CSAM-materiaal wél mogelijk en proportioneel is.

De Tweede Kamer heeft eerder al moties aangenomen om ervoor te zorgen dat Europese voorstellen geen enkele vorm van chatcontrole bevatten. Maar of die moties zullen worden uitgevoerd, is nog maar sterk de vraag. Vorig jaar liet minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius weten de motie Van Ginneken niet te zullen gaan uitvoeren waarna de Tweede Kamer de nieuwe motie van Dekker-Abdulaziz moest aannemen om dit alsnog te doen.

De onderhandelingen over het nieuwe EU-voorstel lopen nog. Het is tevens nog onduidelijk of het voorstel op voldoende steun van andere lidstaten kan rekenen. Volgens Netzpolitik kan er binnenkort een meerderheid zijn voor het plan door een recente draai van Frankrijk.

Signal strijdt voor privé en veilige communicatie wereldwijd

Signal is uiteraard fel tegen client-side scanning en wetten die encryptie en privacy bedreigen. Signal is gemaakt voor privé en veilige communicatie voor iedereen en zaken zoals client-side scanning passen hier niet bij: encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen.

Naar aanleiding van het nieuwe Belgische EU-voorstel plaatste President van Signal Meredith Whittaker op X:

Signal zet zich als non-profitorganisatie wereldwijd flink in om politici en instanties te informeren over de gevaren van client-side scanning voor de privacy en veiligheid van iedereen. In een interview van Rest of World met Meredith Whittaker ging de President van Signal in op de bedreigingen van overheden voor de privacy van iedereen en hoe Signal daar tegen strijdt.

Wil je Signal hierin steunen, dan kun je aan Signal doneren. Ga hiervoor naar de donatiepagina van Signal of doneer direct vanuit de app via Instellingen > Aan Signal doneren.

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.