door Redactie Signalapp.nl | donderdag 20 Juni 2024 13:49

Stemming Belgisch EU-voorstel chatcontrole uitgesteld, gevaar nog niet geweken

door Redactie Signalapp.nl | donderdag 20 Juni 2024 13:49
Home > Nieuws 

Stemming Belgisch EU-voorstel chatcontrole uitgesteld, gevaar nog niet geweken

door Redactie Signalapp.nl | donderdag 20 Juni 2024 13:49

Het omstreden Europese voorstel van België om al je video’s, afbeeldingen en URL’s laten scannen door de overheid voordat je deze naar je vrienden en familie mag versturen is voorlopig van de baan. De stemming is vandaag van de agenda van de Raad van de Europese Unie gehaald, zo schrijft Tijd.be.

België deed het voorstel om kindermisbruik en verspreiding van kinderporno (CSAM) tegen te gaan. Kindermisbruik wordt altijd als reden gegeven om privacyschendende maatregelen te vergoelijken en in te voeren: ieder weldenkend mens is immers tegen kindermisbruik. Echter, als je een achterdeur inbouwt voor een bepaalde zaak zoals kindermisbruik, dan kan het met slechts enkele technische aanpassingen ook voor andere doeleinden worden ingezet. Hackers, kwaadwillenden of vijandige staten kunnen zo gemakkelijk toegang krijgen tot alles wat je verstuurt, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Veel experts, waaronder op het gebied van cybersecurity, rechten en zelfs kindermisbruik, waarschuwen daarom al maandenlang voor de gevaren van chatcontrole. Het is niet effectief, leidt tot vals-positieven, is niet proportioneel en gaat tegen het grondrecht op privacy van alle burgers in. End-to-end encryptie dat burgers, inclusief kinderen, moet beschermen wordt hiermee teniet gedaan. Desondanks proberen politici manieren te vinden om alsnog toegang te krijgen tot je telefoon en de foto’s en video’s die je deelt. Het voorstel komt telkens terug onder een andere naam, bijvoorbeeld client-side scanning, chatcontrole en nu weer uploadmoderatie.

Signal, gemaakt voor je privacy, hekelt de woordspelletjes en het feit dat politici privacy niet serieus nemen. President van Signal Meredith Whittaker riep eerder deze week politici op te stoppen met deze woordspelletjes en te luisteren naar alle experts.

Gevaar nog niet geweken, Nederland is voor vergaande chatcontrole

Ondanks dat er vandaag geen overeenstemming wordt gevonden voor het Belgische voorstel, is het gevaar nog niet geweken. De kans is groot dat dit voorstel op termijn weer terugkomt in een nieuwe vorm. Ook Nederland, althans demissionair Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, blijft voorstander van vergaande chatcontrole.

Het verschil met het Belgische voorstel is dat Nederland alleen op bekend materiaal wil scannen waar België dit ook op onbekend materiaal wilt doen. Bij bekend materiaal moet je denken aan eerder onderschepte foto’s en filmpjes. Onbekend materiaal kan alles zijn, dus ook de foto’s en filmpjes van je eigen spelende kind zondershirt op strand of in je achtertuin. De overheid heeft niets met je privéleven te maken.

Voor wat betreft Nederland is het te hopen dat de waarschijnlijk toekomstige nieuwe minister David van Weel wél naar cybersecurity-experts zal luisteren. Afkomstig van de NAVO en op het gebied van cybertechnologie en cyberveiligheid, mogen we hopen dat hij wél de gevaren begrijpt en ziet.

Signal blijft strijden voor vrije communicatie en privacy van iedereen, wereldwijd

Signal gaat in ieder geval niets veranderen aan de privacygaranties die Signal biedt. Als de wet in een bepaalde vorm alsnog doorgang vindt én gehandhaafd wordt tegen Signal, zal Signal de EU-markt moeten verlaten, zo schreef President van Signal Meredith Whittaker eerder op X.

Voor Signal zou een vertrek uit de EU wel de allerlaatste stap zijn. Signal zal tot het eind blijven strijden voor het recht op privacy van alle Europeanen:

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.