door Redactie Signalapp.nl | zondag 2 Juni 2024 18:19

Einde van privéberichten nabij? Overheid wil meekijken met al je foto’s, filmpjes en URL’s

door Redactie Signalapp.nl | zondag 2 Juni 2024 18:19
Signal App Dreigt Met Vertrek Uit EU
Home > Nieuws 

Einde van privéberichten nabij? Overheid wil meekijken met al je foto’s, filmpjes en URL’s

door Redactie Signalapp.nl | zondag 2 Juni 2024 18:19
Signal App Dreigt Met Vertrek Uit EU

De privacy en online veiligheid van alle EU-burgers staat zwaar onder druk. Een omstreden Europees voorstel van België wil al je video’s, afbeeldingen en URL’s laten scannen door de overheid voordat je deze naar je vrienden en familie mag versturen. Wie hier niet mee akkoord gaat, zal geen foto’s, filmpjes of links meer mogen versturen en ontvangen via apps zoals Signal en WhatsApp.

Dit klinkt als iets dat nooit in een vrij land als Nederland zou kunnen gaan gebeuren maar volgens Netzpolitik en Euractiv heeft dit Europees voorstel binnenkort mogelijk een meerderheid dankzij een draai van Frankijk. Deze drastische maatregel zou dan voor alle EU-landen gaan gelden met grote gevolgen voor iedereen.

Met het scannen van foto’s, filmpjes en URL’s wil de overheid vooral online kindermisbruik tegengaan. Echter, je kunt privacy en beveiliging niet voor één doel afzwakken. Het nieuwe voorstel zal dan ook leiden tot een onveiliger internet voor iedereen en voortdurend overheidstoezicht op al je chats. 200 Wetenschappers uit 26 landen keerden zich vorige maand al via een open brief tegen het EU-wetsvoorstel. Ook Expertisecentrum Online Misbruik Off Limits waarschuwt voor een onveiliger internet.

Het Belgische plan wil ook door middel van AI op onbekend misbruikmateriaal gaan controleren. Dit zal tot veel vals-positieven leiden. Zo kun je bijvoorbeeld als verdacht worden aangemerkt als je onschuldige privéfoto’s van je kinderen op strand naar je familie stuurt of een keer een pikante foto naar je geliefde.

Signal dreigt met vertrek EU (en dus ook Nederland)

Signal is uiteraard fel tegen dit plan en is duidelijk: Signal gaat niets veranderen aan de privacygaranties die Signal biedt. Als de wet doorgang vindt én gehandhaafd wordt tegen Signal, zal Signal de EU-markt moeten verlaten. Dat schrijft president van Signal Meredith Whittaker op X.

Voor Signal zou een vertrek uit de EU wel de allerlaatste stap zijn. Signal zal tot het eind blijven strijden voor het recht op privacy van alle Europeanen:

In maart vorig jaar schreef Meredith Whittaker een uitgebreide blogpost over een soortgelijke wet in het Verenigd Koninkrijk en ook bij een eerder Europees voorstel was Signal duidelijk: Signal blijft zich inzetten voor privé en veilige communicatie wereldwijd. Het verzwakken van end-to-end versleuteling en technieken zoals client-side scanning passen hier niet bij.

Dergelijke maatregelen geven overheden en kwaadwillenden de middelen om meer toezicht te houden op burgers. Dit staat haaks op de missie van Signal: het beschermen van vrije meningsuiting en mogelijk maken van veilige wereldwijde communicatie.

België wil het EU-wetsvoorstel op 13 en 14 juni 2024 bespreken in de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken.

Update 04-06-2024: Nederland wil vergaande chatcontrole, maar “vooralsnog” geen steun EU-voorstel

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

2 Reacties

  1. Jos

    Welke partij is TEGEN dit voorstel om chatberichten te scannen?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.