door Redactie Signalapp.nl | maandag 17 Juni 2024 11:32

Alarmerende oproep van Signal aan EU: stop met voorstel chatcontrole

door Redactie Signalapp.nl | maandag 17 Juni 2024 11:32
Home > Nieuws 

Alarmerende oproep van Signal aan EU: stop met voorstel chatcontrole

door Redactie Signalapp.nl | maandag 17 Juni 2024 11:32

Signal roept Europese politici op om te luisteren naar cybersecurity-experts en te stoppen met woordspelletjes. Het nieuwe voorstel voor chatcontrole creëert een zeer gevaarlijke kwetsbaarheid in de kerninfrastructuur met gevolgen tot ver buiten Europa. Door het EU-voorstel zullen hackers en vijandige natiestaten vrij spel krijgen.

Allereerst, waar gaat het ook al weer over?

Vorige maand heeft België een nieuw Europees voorstel ingediend voor chatcontrole. Waar het eerst “client-side scanning” heette, en waar het Europees Parlement tegenstemde, proberen ze chatcontrole nu opnieuw door te drukken onder de nieuwe naam “upload moderation”.

Dit komt echter op hetzelfde neer: de overheid wil met al je privéfoto’s, filmpjes en URL’s meekijken voordat je deze naar je vrienden of familie mag versturen. Mag, want geef je geen toestemming, dan mag je volgens het voorstel geen foto’s en filmpjes meer versturen via end-to-end versleutelde apps.

Ook Nederland is voorstander van vergaande chatcontrole.

Officieel statement Signal

In een officieel statement (PDF) waarschuwt Signal’s president Meredith Whittaker nogmaals voor de gevaren en desastreuze gevolgen van chatcontrole.

Het verplicht stellen van massaal scannen van privécommunicatie ondermijnt encryptie fundamenteel. Of dit scannen nu gebeurt door te rommelen met de versleuteling, door sleutels te bewaren of door apps te dwingen om materiaal te scannen voordat het versleuteld wordt: het komt allemaal op hetzelfde neer. Je kunt het een achterdeur noemen, een voordeur of “uploadmoderatie”. Maar hoe je het ook noemt, elke vorm van scannen creëert een kwetsbaarheid die kan worden gebruikt door hackers en vijandige natiestaten. De bescherming van niet te breken wiskundige versleuteling wordt teniet gedaan en er komt een ernstige kwetsbaarheid voor in de plaats.

Signal roept politici daarom op om te stoppen met de woordspelletjes en te luisteren naar cybersecurity-experts. Uploadmoderatie ondermijnt end-to-end encryptie en dat is desastreus, zeker in de huidige volatiele geopolitieke tijd.

Lees hier het volledige statement van Signal (PDF)

Update 20-06-2024: Stemming Belgisch EU-voorstel chatcontrole uitgesteld, gevaar nog niet geweken

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.