door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 9 Mei 2023 18:13

Tweede Kamer tegen het scannen van privéberichten op je telefoon (update)

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 9 Mei 2023 18:13
Tweede Kamer Tegen Berichten Scannen Op Telefoon
Home > Nieuws 

Tweede Kamer tegen het scannen van privéberichten op je telefoon (update)

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 9 Mei 2023 18:13
Tweede Kamer Tegen Berichten Scannen Op Telefoon

De Tweede Kamer wil voorkomen dat je privéberichten door nieuwe EU-wetgeving massaal kunnen worden gescand op je telefoon of andere apparaten. Een motie hierover werd vandaag aangenomen.

Net als het Verenigd Koninkrijk werkt de EU aan een wetsvoorstel dat berichtendiensten zoals Signal en WhatsApp verplicht om berichten inhoudelijk te controleren (ook wel chat control of chatcontrole genoemd). Dit zou moeten leiden tot een veiliger internet waarbij bijvoorbeeld kindermisbruik beter kan worden aangepakt. Echter is dit niet mogelijk zonder end-to-end encryptie af te zwakken en dat heeft grote gevolgen voor de privacy van iedereen.

“Encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen” zei President van Signal Meredith Whittaker eerder al. Een achterdeur inbouwen om bepaalde privéberichten te controleren kan en zal worden misbruikt door overheden en criminelen.

De Tweede Kamer vond dit ook en nam vorig jaar de ‘motie Van Raan‘ aan, waardoor de regering niet mag instemmen met Europese regels die end-to-end encryptie ondermijnen. Zonder end-to-end versleuteling kan het briefgeheim namelijk niet langer gewaarborgd worden en dat is vastgelegd in de Nederlandse Grondwet.

Daarop reageerde het kabinet in een brief dat client-side scanning mogelijk is zonder end-to-end encryptie af te zwakken. Met client-side scanning controleer je de berichten, afbeeldingen, video’s en andere bestanden op het apparaat van de gebruiker zelf, nog vóórdat de end-to-end encryptie wordt toegepast. Omdat dan al op grote schaal wordt meegelezen en meegekeken op de telefoon zelf, is de encryptie die daarna volgt vrijwel waardeloos. Dit is dus net zo schadelijk voor je privacy als het afzwakken van encryptie.

Door de aangenomen ‘motie Van Ginneken‘ van vandaag moet de Nederlandse regering ervoor zorgen dat de Europese voorstellen geen chatcontrole bevatten zoals client-side scanning, en anders kan Nederland het nieuwe wetsvoorstel niet goedkeuren.

Ook Duitsland en Oostenrijk zijn tegen chatcontrole en vinden het monitoren van de berichten van iedereen buitenproportioneel.

EU-juristen zeggen vandaag bovendien dat het Europese plan om privéberichten te scannen mogelijk onwettig is. De EU-plannen kennen dus nog de nodige obstakels.

Signal staat voor privé en veilige communicatie voor iedereen

Signal is al langer tegen wetten die encryptie en privacy bedreigen. In een open brief riep Signal recent samen met Element, Session, Threema, Viber, WhatsApp en Wire op om een soortgelijke wet in het VK te herzien. Mocht die wet daar tóch doorgang vinden, dan overweegt Signal in het VK alle opties.

In maart gaf Meredith Whittaker in een uitgebreide blogpost aan dat Signal voor privé en veilige communicatie zal blijven strijden, en dat zaken zoals client-side scanning daar niet bij passen. Het enige doel van Signal is om te zorgen voor privécommunicatie voor iedereen, wereldwijd, en dat zal altijd zo blijven.

Update 28-06-2023: Minister van Justitie en Veiligheid D. Yesilgöz-Zegerius heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten de motie Van Ginneken niet te zullen gaan uitvoeren.

Update 10-10-2023: Tweede Kamer wil via nieuwe motie dat demissionair kabinet motie van Ginneken alsnog uitvoert.

Update 02-06-2024: Einde van privéberichten nabij? Overheid wil meekijken met al je foto’s, filmpjes en URL’s

Update 04-06-2024: Nederland wil vergaande chatcontrole, maar “vooralsnog” geen steun EU-voorstel

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.