door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 23 Mei 2023 15:59

Spanje wil end-to-end encryptie in EU verbieden

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 23 Mei 2023 15:59
Spanje EU Verbod End-To-End Encryptie
Home > Nieuws 

Spanje wil end-to-end encryptie in EU verbieden

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 23 Mei 2023 15:59
Spanje EU Verbod End-To-End Encryptie

Spanje wil kunnen meelezen, meeluisteren en meekijken met alles wat je doet in apps zoals Signal en WhatsApp. End-to-end encryption zou volgens Spanje verboden moeten worden in de EU.

Dit blijkt uit uitgelekte documenten waar Wired over schrijft.

De EU werkt momenteel aan een wetsvoorstel om berichten inhoudelijk te kunnen scannen op criminele en strafbare feiten, waaronder kindermisbruik. Apps zoals Signal maken gebruik van end-to-end encryptie, waardoor alleen de verzender en de ontvanger de berichten kan lezen en niemand anders, ook Signal zelf niet. De EU wil mogelijkheden krijgen om berichten wél te kunnen scannen en afluisteren.

Individuele EU-landen konden op het wetsvoorstel reageren. Spanje kwam hierbij met het meest extreme voorstel en zou het liefst alle in de EU gevestigde dienstverleners willen verbieden om end-to-end encryptie te implementeren in hun apps. Diverse andere EU-landen zouden het hier mee eens zijn.

Nederland tegen verbod op end-to-end encryptie

Een aantal landen, waaronder Nederland, zijn tegen een dergelijk verbod op end-to-end encryptie. Volgens het gelekte document zou Nederland wel hebben gewezen op de mogelijkheid van client-side scanning. Bij client-side scanning worden berichten, afbeeldingen, video’s en andere bestanden op het apparaat van de gebruiker zelf gescand, vóórdat de versleuteling wordt toegepast.

Dit standpunt van Nederland is opvallend. Eerder deze maand nam de Tweede Kamer namelijk nog een motie aan, waardoor de Europese voorstellen géén chatcontrole, en nadrukkelijk géén client-side scanning, mogen bevatten. Mogelijk dat het gelekte document van een eerder moment is.

Signal vastberaden om privécommunicatie te blijven leveren

Ook Signal is uiteraard tegen wetten die encryptie en de privacy van iedereen inperken. Eerder riep Signal in een gezamenlijke open brief op om een soortgelijk wetsvoorstel in het Verenigd Koninkrijk te herzien.

In maart schreef Meredith Whittaker in een blogpost dat Signal hoe dan ook voor privé en veilige communicatie wereldwijd zal blijven strijden. Zowel het verzwakken van de end-to-end versleuteling als zaken zoals client-side scanning passen daar niet bij. Het geeft overheden en kwaadwillende de tools om meer toezicht te houden op burgers en betekent een inperking van het fundamentele mensenrecht op privacy en vrije meningsuiting.

Signal zal doen wat ze kan om mensen toegang te blijven geven tot veilige en privécommunicatie, ongeacht wat de overheid daarover zegt.

Update 28-06-2023: Minister van Justitie en Veiligheid D. Yesilgöz-Zegerius heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten de motie Van Ginneken niet te zullen gaan uitvoeren.

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.