door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 1 Oktober 2024 09:55

Nederland overweegt meekijken met al je privéberichten op Signal en WhatsApp

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 1 Oktober 2024 09:55
Home > Nieuws 

Nederland overweegt meekijken met al je privéberichten op Signal en WhatsApp

door Redactie Signalapp.nl | dinsdag 1 Oktober 2024 09:55

Nederland overweegt om vóór het Hongaarse voorstel te stemmen waarmee berichtendiensten zoals Signal en WhatsApp verplicht worden om alle foto’s en filmpjes die je verzendt te scannen. Vandaag of morgen neemt het kabinet een standpunt in.

Afgelopen vrijdag kwam de ministerraad er nog niet uit, maar het kabinet moet voor morgen een standpunt innemen, omdat dan een Europees vooroverleg plaatsvindt. Volgende week spreken de Europese ministers van Justitie gezamenlijk over het voorstel.

In het kort komt het Hongaarse voorstel er op neer dat diensten zoals Signal al het berichtenverkeer moeten gaan controleren op bekend materiaal van kindermisbruik (CSAM). Wetenschappers, technische deskundigen en juridische experts waarschuwen al jaren voor de gevaren en gevolgen van client-side scanning (scannen van materiaal op je telefoon voordat je dit verzendt). Ook vandaag roepen zij weer op om niet in te stemmen met het scanvoorstel.

Client-sidescanning of het verzwakken van encryptie brengt namelijk de veiligheid van het internet voor iedereen in gevaar. Ook organisaties die tegen online misbruik strijden, zoals Offlimits, zijn tegen het voorstel. Het zal leiden tot valse beschuldigingen en zet de deur wagenwijd open voor hackers of overheden om ook op ander materiaal dan kindermisbruik te scannen.

Nederlandse tegenstem van groot belang

Nederland was altijd tegen dergelijke voorstellen en vormde samen met enkele andere landen een blokkerende minderheid om chatcontrole tegen te houden. Als Nederland komende tijd tóch voor stemt of zich van stemming onthoudt, kan dat doorslaggevend zijn voor een meerderheid in de EU.

Dit zou dan het einde van online privégesprekken betekenen voor iedereen.

Signal strijdt voor privé en veilige communicatie wereldwijd

In een alarmerende oproep aan de EU waarschuwde Signal in juni nogmaals voor de gevaren en desastreuze gevolgen van chatcontrole. Elke vorm van scannen creëert een kwetsbaarheid die kan worden gebruikt door hackers en vijandige natiestaten.

Signal is gemaakt voor privé en veilige communicatie voor iedereen en zaken zoals client-side scanning passen hier niet bij: encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen. Mocht het voorstel uiteindelijk wet worden en tegen Signal worden gehandhaafd, dan zou Signal mogelijk genoodzaakt worden om de EU te verlaten.

Update 03-10-2024: Nederland onthoudt zich van stemming over chatcontrole

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.