De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet de eerder aangenomen motie van Ginneken alsnog uitvoert en tegen élke vorm van encryptiebedreigende chatcontrol stemt.
Daarover werd gisteren een nieuwe motie van Dekker-Abdulaziz aangenomen.
In mei van dit jaar werd de ‘motie Van Ginneken‘ aangenomen. Hierdoor zou de Nederlandse regering ervoor moeten zorgen dat Europese voorstellen rondom het tegengaan van kinderporno (CSAM) geen chatcontrole bevatten zoals client-side scanning. In juli liet Minister van Justitie en Veiligheid D. Yesilgöz-Zegerius echter weten die motie Van Ginneken niet te zullen gaan uitvoeren.
De Tweede Kamer vindt dit voor een kabinet dat demissionair is een zwaar beleidsmatige keuze en verzoekt nu om de motie alsnog uit te voeren. Volgens de Kamer is het voorstel van de Europese Commissie omtrent CSAM zeer vergaand met grote impact op de fundamentele rechten van alle Nederlanders.
Wetenschappers, technische deskundigen en juridische experts zetten daarnaast grote vraagtekens bij de effectiviteit en uitvoerbaarheid van client-side scanning.
Naast de oproep om tegen elke vorm van encryptiebedreigende client-side scanning te stemmen, vraagt de Tweede Kamer ook niet akkoord te gaan met voorwaardelijke clausule(s) die encryptiebedreigende client-side scanning later activeert.
Signal strijdt voor privé en veilige communicatie wereldwijd
Ook Signal is fel tegen client-side scanning en wetten die encryptie en privacy bedreigen. In maart legde President van Signal Meredith Whittaker in een blogpost uit dat Signal voor privé en veilige communicatie zal blijven vechten, en dat zaken zoals client-side scanning daar niet bij passen: encryptie is er voor iedereen of het is kapot voor iedereen.
Signal zet zich als non-profitorganisatie wereldwijd flink in om politici en instanties te informeren en overtuigen van de gevaren van client-side scanning voor de privacy en veiligheid van iedereen. In een recent (Engelstalig) interview van Rest of World met Meredith Whittaker gaat de President van Signal dieper in op de bedreigingen van overheden voor de privacy van iedereen en hoe Signal daar tegen strijdt.
Wil je Signal hierin steunen, dan kun je aan Signal doneren. Ga hiervoor naar de donatiepagina van Signal of doneer direct vanuit de app via Instellingen > Aan Signal doneren.
Update 02-06-2024: Einde van privéberichten nabij? Overheid wil meekijken met al je foto’s, filmpjes en URL’s
Update 04-06-2024: Nederland wil vergaande chatcontrole, maar “vooralsnog” geen steun EU-voorstel
0 reacties