door Redactie Signalapp.nl | maandag 30 Oktober 2023 09:58

Signal gebruikersnamen… Wat weten we al?

door Redactie Signalapp.nl | maandag 30 Oktober 2023 09:58
Home > Nieuws 

Signal gebruikersnamen… Wat weten we al?

door Redactie Signalapp.nl | maandag 30 Oktober 2023 09:58

Zoals Signal eerder heeft aangekondigd, werken de ontwikkelaars aan gebruikersnamen. In dit artikel delen we wat we nu al weten over gebruikersnamen in Signal op basis van de opensource-code. Aangezien de functie nog volop in ontwikkeling is, kunnen er nog dingen veranderen.

Gebruikersnamen in Signal zijn al jaren een veelgevraagde functie. Ongeveer onder iedere tweet die Signal plaatst, wordt er door mensen naar gevraagd. Door Signal met een gebruikersnaam te gebruiken, hoef je niet langer je telefoonnummer te delen met anderen. Dit is handig voor als je Signal buiten je vrienden- en familiekring wilt gebruiken. Bijvoorbeeld bij het deelnemen aan een Signal-groep met onbekenden over je favoriete onderwerp, een buurtgroep of als je Signal voor je werk gebruikt, zoals een journalist.

Voor Signal is het echter een ingewikkelde functie om te maken, omdat het allemaal binnen Signal’s privacystandaarden moet passen. In de broncode van de app zien we af en toe vorderingen, waarvan we er nu enkele zullen delen.

Signal-gebruikersnaam zelf kiezen

Uiteraard kun je je Signal-gebruikersnaam zelf kiezen. Een gebruikersnaam krijgt een minimale en maximale lengte. Zoals het er nu naar uitziet zal dit een lengte van minimaal 3 en maximaal 32 karakters worden.

Opvallend is dat Signal zelf aan je gebruikersnaam nog willekeurige getallen (discriminators) toevoegt. Het formaat van gebruikersnamen op Signal wordt dus bijvoorbeeld gebruikersnaam.12 of gebruikersnaam.34. Hierdoor zou je gebruikersnaam nog meer privé moeten worden zodat je ongewenste berichten kunt voorkomen. Als je je gebruikersnaam een keer wijzigt, dan veranderen deze getallen ook.

Gebruikersnaamlink en QR-code

Verder krijgen gebruikersnamen een unieke link en kun je een QR-code genereren. De QR-code kun je laten scannen zodat iemand direct een chat met je kan starten. De QR-code krijgt in het midden het logo van Signal en je kunt de kleur van de QR-code zelf aanpassen.

Voorbeeld witte QR-code voor gebruikersnamen in Signal
Voorbeeld witte QR-code voor gebruikersnamen in Signal

Voorbeeld blauwe QR-code voor gebruikersnamen in Signal
Voorbeeld blauwe QR-code voor gebruikersnamen in Signal

Gebruikersnaam niet zichtbaar in Signalprofiel

Belangrijk voor je privacy en anonimiteit is ook dat je gebruikersnaam niet zichtbaar zal worden in je profiel. Zou dit niet het geval zijn, dan zou iedereen die je telefoonnummer heeft, kunnen weten wie er achter jouw gebruikersnaam schuil gaat.

Nieuwe privacy-instellingen telefoonnummer

Het blijft overigens wel nodig om Signal eerst met je telefoonnummer te registreren. In nieuwe privacy-instellingen zal je echter kunnen instellen dat niemand je telefoonnummer kan zien, zodat je Signal alleen met je gebruikersnaam kunt gebruiken.

Ook nieuw wordt dat je kunt instellen wie jou kan vinden op je telefoonnummer in Signal. Als je dat instelt op niemand, kun je in de toekomst Signal gebruiken zonder dat je op je telefoonnummer gevonden kunt worden.

Nog even geduld

Wanneer gebruikersnamen en de nieuwe privacy-instellingen precies beschikbaar worden, is nog niet bekend. President van Signal Meredith Whittaker heeft recent in een interview gezegd dat gebruikersnamen gepland zijn voor begin 2024. Deze tijdlijn kan echter nog veranderen. Signal zal gebruikersnamen pas lanceren als alles aan de privacy- en beveiligingsstandaarden van Signal voldoet.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom gebruikersnamen in Signal en ander Signal nieuws? Volg ons dan op X!

Update 09-11-2023: Signal begonnen met publieke test gebruikersnamen (eerste screenshots)

Update 17-02-2024: Grootste update van Signal ooit op komst: gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

Update 20-02-2024: Signal lanceert Signal 7.0, met gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.