door Redactie Signalapp.nl | zaterdag 17 Februari 2024 17:19

Grootste update van Signal ooit: gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

door Redactie Signalapp.nl | zaterdag 17 Februari 2024 17:19
Home > Nieuws 

Grootste update van Signal ooit: gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

door Redactie Signalapp.nl | zaterdag 17 Februari 2024 17:19

Signal staat op het punt om gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy naar bèta te brengen voor alle platformen: Android, iOS en Signal Desktop. Zoals het er nu naar uitziet zal Signal de lancering van gebruikersnamen op 20 februari 2024 officieel aankondigen. Gebruikersnamen zullen enkele weken later voor iedereen worden uitgerold.

Naast gebruikersnamen introduceert Signal nieuwe privacy-instellingen voor je telefoonnummer, waarmee je controle hebt over wie je telefoonnummer kan zien en wie jou op Signal kan vinden via je telefoonnummer.

De nieuwe functies komen voor zowel Android, iOS als Desktop in Signal-versienummer 7.0.

De komst van gebruikersnamen en de complexe techniek erachter is volgens de ontwikkelaars de grootste update van Signal in jaren. De lanceerdatum kan dus nog op het laatste moment veranderen, maar alle signalen staan op dit moment op groen. Mocht het veranderen, lees je dat uiteraard hier of op onze X en Mastodon. Update 20-02-2024: Signal lanceert Signal 7.0, met gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

Wij konden de gebruikersnamen en privacy-opties voor telefoonnummers al uitproberen en laten in dit artikel zien hoe het werkt en hoe het eruitziet.

Belangrijk om te weten is dat alles optioneel is. Je kunt Signal ook gewoon zonder gebruikersnaam blijven gebruiken, met de instellingen zoals je die nu gewend bent.

Je telefoonnummer is niet langer standaard zichtbaar voor iedereen in Signal

Tot nu toe kon iedereen waarmee je chat op Signal je telefoonnummer zien. De nieuwe standaard bij Signal is dat je telefoonnummer niet meer zichtbaar is in je profiel. Mensen die je nummer hebben opgeslagen in de contacten van hun telefoon, zullen wel nog steeds je telefoonnummer kunnen zien, aangezien zij je nummer al kennen.

Wil je wél dat iedereen je telefoonnummer kan zien, dan kun je dit gemakkelijk aanpassen via de privacy-instellingen in Signal. De nieuwe telefoonnummerprivacy vind je onder Signal-instellingen > Privacy > Telefoonnummer:

Nieuwe privacy-instelling voor telefoonnummer

Contact maken zonder je telefoonnummer te hoeven delen

Als je wilt chatten of bellen met iemand maar liever niet je telefoonnummer wilt geven, kun je een gebruikersnaam aanmaken en die delen. Het delen kan handmatig door je gebruikersnaam aan iemand te geven, maar je kunt ook een QR-code of een link delen waarmee ze gelijk een chat met je kunnen beginnen.

Om je privacy te beschermen is je gebruikersnaam niet zichtbaar op je profiel en ook niet zichtbaar voor de mensen met wie je chat. Bovendien kun je in Signal niet in een lijst van bestaande gebruikersnamen zoeken. Iemand moet dus exact je gebruikersnaam weten om met je te kunnen chatten. Signal heeft dit moeilijker gemaakt door gebruikersnamen altijd te koppelen aan een cijfercombinatie. Het formaat is dus bijvoorbeeld gebruikersnaam.12 of gebruikersnaam.12501, wat het voor iemand vrijwel onmogelijk maakt om je gebruikersnaam te raden.

Iemand zoeken op gebruikersnaam kan via Nieuw bericht en dan Zoeken op gebruikersnaam:

Zoeken op gebruikersnaam in Signal via Nieuw bericht

Hoewel je door gebruikersnamen je nummer niet meer nodig om met anderen een gesprek te voeren, heb je overigens nog wel steeds een telefoonnummer nodig om je bij Signal te registreren.

Je telefoonnummer onvindbaar via maken op Signal

Met nieuwe privacy-instellingen voor je telefoonnummer kun je er ook voor zorgen dat niemand je op Signal kan vinden via je telefoonnummer. Als iemand je dan een bericht wilt sturen door je telefoonnummer in te voeren, krijgt die de melding dat je nummer niet bekend is op Signal. Zelfs wanneer die persoon jouw nummer heeft opgeslagen in zijn of haar contactenlijst. Zij moeten dan je gebruikersnaam hebben om een chat met je te kunnen beginnen.

Dit is goed voor je privacy op Signal maar zorgt er ook voor dat je vrienden niet kunnen weten dat ze jou op Signal kunnen bereiken. Deze optie is dus handig voor sommigen die extra privacy nodig hebben, maar zoals gezegd optioneel.

Je kunt de privacy-instellingen voor je telefoonnummer op ieder moment wijzigen.

Telefoonnummerprivacy in Signal

Hoe werken gebruikersnamen in Signal en hoe ziet het eruit?

Gebruikersnamen in Signal zijn ontworpen om makkelijk en snel aan te passen. Zo kun je voor iedere gebeurtenis of evenement tijdelijk een bepaalde gebruikersnaam gebruiken en daarna weer verwijderen. Op deze manier kun je met meer mensen op een privacyvriendelijke manier in contact komen, zonder je telefoonnummer te hoeven delen.

Als iemand voor het eerst contact met je opneemt via je je gebruikersnaam, ontvang je eerst een gespreksverzoek (die je kunt accepteren, negeren of blokkeren), net zoals wanneer iemand voor het eerst via je telefoonnummer contact met je opneemt via Signal.

Gebruikersnamen in Signal werken als volgt. Je kunt je Signal-gebruikersnaam instellen via je Profiel. Onder je profiel zie je nu de optie @ Gebruikersnaam staan:

Signal-gebruikersnaam instelling onder Profiel

Als je op @ Gebruikersnaam tikt, kun je een zelf verzonnen gebruikersnaam invoeren. Gebruikersnamen in Signal mogen alleen uit a-z (kleine letters en hoofdletters), 0-9 en _ (underscore) bestaan. Het aantal karakters van een gebruikersnaam is minimaal 3 en maximaal 32:

Signal-gebruikersnaam kiezen

Als je je gebruikersnaam hebt gekozen, wordt er automatisch een cijfercombinatie aan gekoppeld. Je kunt dit nummer ook zelf aanpassen als je wilt. De cijfercombinatie mag maximaal uit 9 cijfers bestaan en kan niet met 00 beginnen. In onderstaand voorbeeld is de gebruikersnaam signalappnl.24 :

Gebruikersnamen in Signal zijn gekoppeld aan een cijfercombinatie

Als je eenmaal je gebruikersnaam hebt ingesteld, kun je die delen via een QR-code of link. Om naar het scherm met je QR-code of link te gaan, tik je in Instellingen op het QR-code-icoontje naast je profielnaam (hieronder omcirkeld) of ga je naar de optie ‘QR-code of link’ in je profiel:

QR-code of link in Signal

In het volgende scherm met de QR-code, kun je de QR-code door iemand laten scannen zodat hij of zij direct een chat met je kan beginnen. Ook kun je van hieruit je unieke gebruikersnaamlink delen.

Verder is het mogelijk om je QR-code en link te vernieuwen, waardoor je huidige QR-code en link niet langer zullen werken. Je gebruikersnaam verandert daarbij niet.

QR-code en link Signal-gebruikersnamen

Tik je in het QR-codescherm op Kleur, dan kun je de kleur van de QR-code zelf aanpassen voordat je deze deelt. Meer screenshots van de verschillende kleuren QR-codes vind je in dit artikel.

Kleur QR-code gebruikersnaam aanpassen

Tik je bovenin op Scannen dan krijg je een QR-codescanner waarmee je de QR-code van iemand anders kunt scannen en een chat met hem of haar kan beginnen:

QR-code gebruikersnaam scannen in Signal

Tot slot kun je je gebruikersnaam in Signal ook op ieder moment bewerken of verwijderen. Als je dit doet kan niemand meer contact met je opnemen via je oude gebruikersnaam, QR-code of link. Het bewerken of verwijderen van je gebruikersnaam heeft geen invloed op je bestaande chats die je met je gebruikersnaam bent begonnen.

Signal gebruikersnaam bewerken en verwijderen

Eerste publieke testfase afgerond

Gebruikersnamen in Signal zijn al lange tijd in ontwikkeling. Afgelopen jaar hebben we al veel details over Signal-gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy kunnen delen. Een selecte groep testers kon gebruikersnamen sinds begin november 2023 testen via een speciale versie van de Signal-app. Nu zit deze eerste testfase er bijna op en komt de functie dus naar de bètaversie van Signal. Dit is in lijn met de eerdere verwachting van begin 2024.

Na de bètatestperiode worden gebruikersnamen over enkele weken voor iedereen uitgerold. Mits er uiteraard geen grote problemen worden gevonden tijdens het bètatesten.

Tot slot is belangrijk om te weten dat voor bestaande contacten zowel jij als degene met wie je op Signal contact hebt, over de nieuwste versie van Signal moeten beschikken om de nieuwe privacy-opties te laten werken. Dat wil zeggen, Signal-versie 7.0.0 of hoger. Voor je nieuwe contacten gelden deze privacy-opties al direct.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom gebruikersnamen in Signal en ander Signal nieuws? Volg ons dan op X en Mastodon.

Update 20-02-2024: Signal lanceert Signal 7.0, met gebruikersnamen en telefoonnummerprivacy

Deel met je vrienden:

Heb je nog geen Signal? Probeer het uit!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten.

Laatste nieuws.