Home > Info 

Signal Messenger Handleiding

Haal alles uit Signal met deze gids! Voor beginners én gevorderden.

Inhoud

Inleiding
Wat is Signal? Waarom Signal gebruiken?

Basisprincipes
Vereisten, downloaden en installatie

Configuratie
Account registreren, profiel opstellen, pincode

Gebruik
Berichten, bellen en videobellen, verhalen

Privacy- en beveiliging
Privacy- en beveiligingsinstellingen

Tips en tricks
Handige functies

 

Wat Is Signal App Screenshot

Inleiding

Wat is Signal?

Signal is een gratis berichtenapp die bekend staat om zijn sterke focus op privacy en beveiliging. Met Signal kun je onder andere berichten, foto’s, filmpjes, audio en andere bestanden naar elkaar versturen. Ook is het mogelijk om gratis te bellen en videobellen, groepschats te starten en om verhalen te delen.

Alles op Signal is end-to-end versleuteld, wat betekent dat alleen jij en de ontvanger(s) de inhoud kunnen lezen, zien of horen.

Waarom Signal gebruiken?

Signal is erg gebruiksvriendelijk en lijkt op het eerste gezicht op WhatsApp of Telegram. Toch is Signal anders. Signal is namelijk alléén gemaakt voor jouw privacy en jouw veiligheid en niet om data te verzamelen of om geld aan je privégesprekken te verdienen.

Signal wordt ontwikkeld door de non-profitorganisatie Signal Foundation. Deze organisatie heeft als doel privacy en veiligheid voor gebruikers te waarborgen en daarmee vrijheid van meningsuiting te beschermen.

Alles dat je met Signal verstuurt of ontvangt is end-to-end versleuteld en Signal verzamelt geen gegevens over jou, zoals metadata. Signal is bovendien open source, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en controleren. In tegenstelling tot andere apps, die je vaak maar op hun woord moet geloven.

Zoek je een veilige basisapp om in contact te blijven met je vrienden en familie, met veel privacy, dan mag Signal niet op jouw telefoon ontbreken.

Hoe je Signal installeert, lees je in het volgende onderdeel Basisprincipes.

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan eerst meer over de voordelen van Signal Messenger.

Signal App Logo

Configuratie

Nu je Signal hebt geïnstalleerd, is het tijd om de app te openen en je Signal-account te registreren en in te stellen.

Als je Signal voor de eerste keer opent, zie je het volgende scherm:


Voorwaarden en Privacybeleid lezen

Voordat je Signal gaat registreren en gebruiken is het belangrijk dat je eerst de voorwaarden en het privacybeleid leest. Tik hiervoor op de link Voorwaarden en privacybeleid voordat je op Doorgaan tikt.

Toestemming geven

Als je de voorwaarden en het privacybeleid hebt gelezen, tik je op Doorgaan. Hierna zal Signal vragen om machtigingen, namelijk voor meldingen en toegang tot je contacten. Je kunt deze machtigingen ook niet akkoord geven, maar dan zul je geen meldingen ontvangen wanneer er berichten binnenkomen en wordt het lastiger om mensen te vinden die je kent.

 

 

Account registreren

Na het geven van toestemming is de volgende stap om je Signal-account te registreren. Hiervoor heb je een telefoonnummer nodig waarop je een sms of oproep kunt ontvangen zodat Signal je telefoonnummer kan verifiëren.

Voer in dit scherm je telefoonnummer in. Het landnummer voor Nederland staat in de meeste gevallen correct ingevuld op +31, maar dit kun je eventueel wijzigen met het pijltje ernaast.

Het telefoonnummerformaat vul je in zonder de 0 van 06, dus +31 6…. Als je je juiste nummer hebt ingevuld, tik je op Volgende, rechtsboven in het scherm:

 

 

Signal laat daarna een pop-up zien waarin je je ingevoerde telefoonnummer kunt controleren. Als het nummer klopt, bevestig je dit in de pop-up waarna je een sms zult ontvangen met daarin een verificatiecode. Die zal Signal vervolgens automatisch invoeren. Mocht dat niet lukken dan kun je dit handmatig doen.

Heb je geen sms ontvangen? Dan kun je Signal ook vragen om via een telefoonoproep je sms-code gesproken door te geven. Dit is een automatische oproep, je krijgt dus geen echt persoon aan de lijn. De optie ‘Bel mij‘ verschijnt een bepaalde tijd nadat de verificatie per sms is mislukt.

 

 

Profiel opstellen

Nadat je je telefoonnummer succesvol hebt geverifieerd, kun je je profiel opstellen. Profielen zijn zichtbaar voor mensen die je een bericht stuurt, contacten en groepen. 

In een Signal-profiel is alleen een voornaam is vereist. Dit hoeft niet je echte naam te zijn maar kan ook een zelfverzonnen profielnaam zijn. 

Je kunt in dit scherm ook een profielfoto instellen. Tik hiervoor op het camera-icoontje bij de profielafbeelding en vervolgens kun je kiezen om een foto te maken met je camera, een afbeelding uit je galerij te selecteren, een tekst zoals je initialen te gebruiken of een van de standaard profielafbeeldingen te gebruiken: 

 

In het scherm ‘Stel je profiel op’ zie je ook de vraag ‘Wie kan mij via mijn nummer vinden?’:

 

 

Kies je voor Iedereen, dan ziet iedereen die jouw telefoonnummer in zijn of haar contacten heeft opgeslagen je automatisch als contact op Signal. Daarnaast kunnen anderen je vinden door in Signal op je telefoonnummer te zoeken.

Wanneer je deze optie instelt op Niemand, dan kunnen andere gebruikers je niet vinden aan de hand van je telefoonnummer. Je kunt Signal dus gebruiken zonder dat iemand het weet en helemaal zelf bepalen met wie je contact opneemt.

Standaard staat deze instelling op Iedereen ingesteld, zodat je gemakkelijker met je vrienden en familie in contact kunt komen op Signal.

Klik hier voor meer informatie over telefoonnummerprivacy

Pincode aanmaken

Nadat je je profiel naar wens hebt ingevuld, tik je op Volgende voor de laatste stap, namelijk het aanmaken van een Signal-pincode. Pincodes helpen je om je account te kunnen herstellen en je informatie versleuteld te houden op Signal. Je kunt zelf een Signal-pincode bedenken en dit kan een numerieke of alfanumerieke code zijn. Let wel op: Signal weet deze pincode niet en kan deze pincode niet herstellen dus het is belangrijk dat je je pincode goed onthoudt. 

Om te voorkomen dat je accountgegevens verliest, is het aan te raden om een pincode op Signal aan te maken. Wil je dit toch niet? Dan kun je de pincode uitschakelen via het menu met de drie puntjes rechtsboven in het scherm.

Gefeliciteerd, je hebt nu Signal Messenger en kunt beginnen door een vriend of vriendin een bericht te sturen! 🥳

Als je Signal voor de eerste keer opent zie je onderin het scherm enkele suggesties waarmee je aan de slag kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe groep beginnen, vrienden uitnodigen of de chatkleur aanpassen. Uiteraard hoeft dit niet. Je kunt deze suggesties sluiten door op de kruisjes te tikken.

 

In het volgende onderdeel Gebruik, lees je hoe je in Signal berichten kunt verzenden, kunt (video)bellen en verhalen kunt maken.

Wil je eerst weten welke extra privacy- en beveiligingsinstellingen je nog allemaal kunt instellen voordat je aan de slag gaat, ga dan eerst naar het onderdeel privacy en beveiliging.

Tips en tricks

Emoji-reacties

Met emoji-reacties in Signal kun je snel op een bericht reageren met een emoji of smiley.

Emoji-reacties In Signal App

Een emoji-reactie verstuur je als volgt:

  1. Tik op het bericht of in de ruimte naast de chatballon (tekstbericht) en houd dit even ingedrukt
  2. Vervolgens verschijnen er zes voorgestelde emoji of smileys en kun je via de drie puntjes één van de vele andere emoji kiezen
  3. Tik op de emoji naar keuze om deze als emoji-reactie te versturen

Lees hier meer over emoji-reacties in Signal

Berichten bewerken

Typfoutje gemaakt of wil je iets anders corrigeren in je verzonden bericht? In Signal kun je je verzonden berichten bewerken. Dit kan alleen binnen 24 uur na het verzenden en je kunt hetzelfde bericht maximaal tien keer aanpassen.

  1. Druk lang op een verzonden bericht zodat het menu met berichtopties verschijnt
  2. Kies voor Bewerken en pas je bericht aan
  3. Tik na het bewerken op de blauwe knop met het vinkje om te verzenden. Je kunt je bewerking ongedaan maken door op de knop met het kruisje te drukken

💡Tip: Met Signal voor Android en iPhone kun nog sneller berichten bewerken door twee keer snel te tikken op een verzonden bericht. In Signal Desktop kun je je laatste bericht snel bewerken door op het pijltje omhoog op je toetsenbord te drukken.

 

 

Het bericht wordt zowel bij jou als bij de ontvanger(s) bewerkt en krijgt het label ‘Bewerkt’ in de chatbubbel.

 

Zowel de verzender als ontvanger kunnen door op het label Bewerkt te tikken, de bewerkingsgeschiedenis van bewerkte berichten in Signal zien.

Lees hier meer over berichten bewerken op Signal

Chats vastzetten

In Signal kun je belangrijke chats vastzetten bovenaan je chatlijst. Andere actieve chats verschijnen dan pas onder je vastgezette chats.

Android: Ga naar je chatlijst en houd een chat lang ingedrukt. Kies vervolgens voor Vastzetten (punaise-icoon) en je chat is vastgezet.

iOS: Ga naar je chatlijst en veeg een chat naar rechts. Kies vervolgens voor Vastzetten (punaise-icoon) en je chat is vastgezet.

Desktop: Selecteer de chat, ga naar chatinstellingen en kies vervolgens Chat vastzetten.

 

 

Lees hier hoe je vastgezette chats weer kunt losmaken in Signal

Ongelezen chats filteren

Als je snel een overzicht wilt van welke chats je nog niet hebt gelezen, kun je in Signal op ongelezen chats filteren. Je krijgt dan alleen de ongelezen chats te zien in het tabblad Chats. Momenteel is dit nog alleen beschikbaar voor Android, maar dit komt binnenkort ook naar iOS.

Voor Android:

  1. Tik op het menu met de drie puntjes rechtsboven in het tabblad Chats
  2. Kies voor Ongelezen chats filteren

💡Tip: Je kunt nog sneller filteren op ongelezen chats door je chatlijst naar onderen te trekken (met je vinger over de chatlijst naar beneden vegen)

 

 

Als je weer je volledige chatlijst wilt weergeven, druk je op Filter verwijderen.

Chats archiveren

Een handige manier om het overzicht te bewaren als je veel chats hebt is de archiveerfunctie in Signal. Chats die je bijvoorbeeld hebt gelezen of beantwoord, kun je archiveren zodat ze niet meer in je chatlijst staan maar in het aparte scherm Gearchiveerde chats. Gearchiveerde chats gaan automatisch uit het archief als er een nieuw bericht binnenkomt.

Chats archiveer je in Signal als volgt:

Android:

  1. Ga naar je chatlijst in Signal
  2. Veeg de chat die je wilt archiveren naar rechts OF hou de chat lang ingedrukt en tik op de optie Archiveren

iOS:

  1. Ga naar je chatlijst in Signal
  2. Veeg de chat die je wilt archiveren naar links en tik op de optie Archiveren

Desktop:

  1. Selecteer de chat op Signal desktop
  2. Ga naar chatinstellingen en klik op de optie Chat archiveren

Om je gearchiveerde chats te bekijken, tik je onderin je chatlijst op Gearchiveerde chats.

 

 

Lees hier hoe je gearchiveerde chats in Signal weer kunt dearchiveren.

Chats dempen

Als je van een bepaald persoon of een bepaalde groep (tijdelijk) geen meldingen wilt ontvangen, kun je chats dempen. Je kunt meldingen dempen voor 1 uur, 8 uur, 1 dag, 7 dagen of voor altijd.

Meldingen dempen in Signal doe je als volgt:

  1. Tik in een chat op de naam van je contact of groep om de chatinstellingen te zien
  2. Tik op Dempen en kies hoe lang je geen meldingen van die persoon of groep wilt krijgen

Je kunt chats ook dempen vanuit de chatlijst. Android: houd de chat lang ingedrukt en tik op de optie Dempen. iOS: veeg de chat naar links en tik op de optie Dempen.

Gedempte chats herken je aan een icoontje van een doorgestreepte bel voor de naam van je contact of groep.

 

 

💡Tip: Je kunt in Signal zelf bepalen of je gedempte chats wel of niet gearchiveerd wilt houden als er nieuwe berichten binnenkomen. Dit kan via Signal Instellingen > Chats > Gedempte chats gearchiveerd houden.

Eigen profielfoto’s voor contacten

Laat Signal de profielfoto’s uit je contactenlijst van je telefoon gebruiken, zodat je zelf de controle hebt over hoe de profielfoto van je contact er in chats uitziet.

Dit kan via Signal Instellingen > Profielfoto’s uit telefooncontacten gebruiken.

Lees hier hoe je zelf iemands profielfoto op Signal kunt aanpassen

Bijnamen en notities

Met bijnamen kun je de namen van je contacten in Signal zelf aanpassen. Ook kun je bij contacten persoonlijke notities toevoegen. Bijvoorbeeld een adres, verjaardag, namen van de kinderen of bepaalde afspraken.

Om bijnamen en notities toe toevoegen:

  1. Tik in een chat op de naam van je contact om naar de chatinstellingen te gaan
  2. Tik op Bijnaam

Belangrijk om te weten is dat alleen jij deze bijnaam en notities kunt zien.

 

 

Lees hier meer over bijnamen en notities in Signal 

Telefoonnummer wijzigen

 

Heb je al een Signal-account maar wil je dit liever met een ander telefoonnummer verder gebruiken? Dan kun je je telefoonnummer wijzigen. Dit doe je via Signal Instellingen > Account > Telefoonnummer wijzigen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Signal of heb je vragen? Bekijk onze uitgebreide helpsectie voor meer helpartikelen of ga naar de officiële ondersteuningspagina van Signal: Signal Support.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates over Signal en volg ons op X of Mastodon!

Basisprincipes

Vereisten

Om Signal te kunnen installeren en gebruiken heb je een smartphone nodig met daarop het besturingssysteem Android of iOS met minimaal versie:

  • Android 5.0 of hoger
  • iOS 15.0 of hoger 

Klik hier voor instructies hoe je je versienummer kunt controleren

Verder heb je een werkend telefoonnummer nodig om je bij Signal te kunnen registeren. Dit kan zowel een mobiel als een vast telefoonnummer zijn.

Installatie

Voor Android:

  1. Ga op je telefoon naar je apps, en open de app ‘Play Store’. Je kunt de Play Store ook vinden door ernaar te zoeken op het scherm met alle apps
  2. Zoek in Google Play naar ‘Signal Messenger’
  3. Tik op ‘Installeren’

Voor iOS:

  1. Ga op je iPhone naar je apps, en open de App Store. Je kunt de App Store ook vinden door ernaar te zoeken in je Appbibliotheek
  2. Zoek in de App Store naar ‘Signal Messenger’
  3. Tik op ‘Download’ en installeer de app

Gelukt? Dan heb je nu Signal geïnstalleerd op je telefoon en kun je Signal terugvinden tussen je apps. Je herkent Signal aan het volgende app-pictogram:

De volgende stap is het registreren en instellen van je Signal-account.

 

Signal Desktop 

Wil je Signal ook op je computer, laptop of iPad gebruiken? Dat kan! Signal heeft voor Windows, macOS en Linux een desktop-app: Signal Desktop. Signal Desktop kun je downloaden en installeren en vervolgens koppelen aan je Signal-account op je mobiele telefoon. Daarna worden je berichten gesynchroniseerd en kun je je Signal-account vanaf beide apparaten gebruiken. Lees hier meer over gekoppelde apparaten.

Belangrijk: Je moet Signal eerst registreren op je smartphone voordat je Signal Desktop kunt koppelen en gebruiken. De eerste stap is dus altijd het registreren en instellen van je Signal-account.

 

Gebruik

Berichten verzenden en ontvangen 

Een bericht op Signal verstuur je als volgt:

  1. Open Signal en tik op het potlood-icoontje rechtsonder in je scherm om je contacten op Signal te bekijken
  2. Selecteer of zoek een contact. Zoeken kan op naam, telefoonnummer, gebruikersnaam of groepsnaam
  3. Tik in het invoerveld en typ je bericht. Via het plus-icoontje kun je bijlages toevoegen, zoals een foto, bestand of locatie
  4. Tik op het verzend-icoontje

Vervolgens zie je het bericht verschijnen in een zogeheten chatballon. Rechtsonder in de chatballon kun je naast de tijdstempel één vinkje, twee vinkjes, twee ingekleurde vinkjes of een ronddraaiend cirkeltje zien.

 

 

Deze kleine icoontjes geven de berichtstatus in Signal weer. Een ronddraaiend cirkeltje betekent dat het bericht nog aan het verzenden is, één vinkje dat het verzonden is, twee vinkjes dat het is afgeleverd, en twee ingekleurde vinkjes dat een bericht door de ontvanger is gelezen. NB: de ingekleurde vinkjes (leesbevestigingen) zie je alleen als zowel jij als de ontvanger van je bericht leesbevestigingen hebben ingeschakeld in instellingen. Lees hier hoe je leesbevestigingen in Signal in- of uitschakelt.

Spraakberichten

In plaats van een getypt bericht kun je ook spraakberichten versturen met Signal. Spraakberichten zijn gesproken berichten die je kunt opnemen met het microfoon-icoontje bij het tekstinvoerveld. Lees hier meer over spraakberichten in Signal.

Bellen en videobellen

Met Signal kun je veilig bellen en videobellen. Een nieuwe spraak- of video-oproep kun je op twee manieren starten: vanuit een chat of via het tabblad Oproepen.

Vanuit een chat:

  1. Tik op het telefoon-icoontje om een spraakoproep te beginnen of op het camera-icoontje voor een video-oproep
  2. Tik op Oproep beginnen
  3. Tijdens het gesprek kun je op het camera-icoon tikken om je camera in of uit te schakelen

Vanuit het tabblad Oproepen:

  • Als je eerder al met iemand via Signal hebt gebeld of gevideobeld zie je dit terug in de oproepgeschiedenis. Via het telefoon- of camera-icoontje achter de naam van je contact kun je direct opnieuw bellen of videobellen
  • Een nieuwe oproep start je door rechtsonder op de belknop (telefoon met plusteken) te tikken. Vervolgens kun je scrollen door je contactenlijst en op naam of telefoonnummer zoeken. Een oproep of video-oproep start je vervolgens door op het telefoon- of camera-icoontje te tikken

Lees hier meer over spraak- en video-oproepen in Signal.

Groepsoproepen

Met Signal kun je ook groepsoproepen en groepsvideo-oproepen houden. Je kunt bellen of videobellen met tot wel 40 personen tegelijk. Lees hier hoe je een groepsoproep in Signal kunt starten.

Verhalen

Verhalen (stories) in Signal zijn korte posts met foto’s, video’s, tekst of links die je kunt delen met je contacten en groepen.

Signal App Verhalen Stories

 

Een verhaal maken of iets toevoegen aan een bestaand verhaal op Signal doe je als volgt:

  1. Ga in Signal naar het tabblad Verhalen
  2. Tik op je Profielfoto met het plus-icoontje
  3. Maak een verhaal met foto’s, filmpjes, een link of tekst
  4. Tik op Volgende
  5. Maak een keuze met wie je je verhaal wilt delen op Signal. Kies voor Mijn Verhaal of tik op + Nieuw om je verhaal met een aangepaste lijst contacten of een groepschat te delen

Lees hier meer over Verhalen in Signal. 

Privacy en beveiliging

Signal heeft veel privacy- en beveiligingsinstellingen die je kunt gebruiken om jezelf nog beter te beschermen.

Registratievergrendeling

Met registratievergrendeling kun je voorkomen dat iemand anders Signal met jouw telefoonnummer kan registreren. Dit kan door middel van een pincode.

Schakel registratievergrendeling in op Signal

Appvergrendeling

Je kunt Signal extra beveiligen met appvergrendeling. Hiermee vergrendel je de Signal-app met de schermvergrendeling van je telefoon, bijvoorbeeld je pincode, wachtwoord, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Schakel appvergrendeling in op Signal

Veiligheidsnummers

Iedere chat heeft een uniek veiligheidsnummer, waarmee je samen met je contact de beveiliging van jullie berichten en oproepen kunt verifiëren.

Controleer de veiligheidsnummers in Signal

Meldingen

In Signal kun je zelf bepalen wat de meldingen van Signal weergeven. Kies uit naam plus berichtinhoud, alleen de naam van de afzender of helemaal geen naam of berichtinhoud.

Kies voor meer privacy bij meldingen in Signal

Leesbevestigingen en typindicatoren

Als je leesbevestigingen en typindicatoren uitschakelt, kunnen anderen niet zien dat je hun berichten hebt gelezen of dat je aan het typen bent.

Schakel leesbevestigingen en typindicatoren uit op Signal

Verdwijnende berichten

Door berichten na een zelf ingestelde tijd te laten wissen, hou je je chatgeschiedenis altijd zo kort mogelijk. Mocht je telefoon een keer in verkeerde handen vallen door verlies of diefstal, dan kunnen ze je berichten maar tot een bepaald moment teruglezen.

Stel verdwijnende berichten (standaard) in op Signal

Meekijkpreventie

Door Signal te verbergen in de lijst van recent geopende apps krijg je alleen het logo van Signal te zien in plaats van je openstaande chat. Op Android blokkeert Meekijkpreventie ook het maken van screenshots in de app.

Schakel meekijkpreventie in op Signal

Incognito-toetsenbord

Door incognito-toetsenbord in te schakelen, voorkom je dat het toetsenbord op je apparaat je invoer onthoudt om later als suggestie weer te geven.

Schakel incognito-toetsenbord in op Signal

Linkvoorbeelden

Linkvoorbeelden zijn voorbeelden van websites die je in chats en groepen kunt meesturen als je een link met iemand deelt. Door linkvoorbeelden uit te schakelen op Signal, voorkom je dat websites kunnen zien dat je hun link deelt.

Schakel linkvoorbeelden uit op Signal

iOS: Recente Oproepenlijst

In iOS worden Signal-oproepen ook getoond in de Recente oproepenlijst. Als je iCloud gebruikt, wordt deze oproepgeschiedenis bovendien met iCloud gesynchroniseerd.

Toon Signal-oproepen niet in iOS Recente Oproepenlijst

Telefoonnummerprivacy

Met telefoonnummerprivacy kun je bepalen wie je telefoonnummer kan zien en wie ermee contact met je kan opnemen via Signal. Als je wilt kun je zelfs instellen dat niemand kan zien dat je Signal hebt, behalve de mensen met wie je zelf contact opneemt.

Stel telefoonnummerprivacy in op Signal 

Gebruikersnamen

Om met anderen contact te leggen op Signal kun je ook een gebruikersnaam aanmaken en die delen met degene met wie je wilt chatten op Signal. Zo hoef je niet je telefoonnummer te delen.

Maak een gebruikersnaam aan op Signal

Verzegelde afzender

Signal maakt gebruik van verzegelde afzenders. Dit houdt in dat de afzendergegevens versleuteld zijn en Signal (of wie dan ook) niet kan zien wie de afzender is van berichten. Voorkom ongewenste berichten door berichten met verzegelde afzender niet van onbekenden toe te staan.

Sta verzegelde afzender niet van iedereen toe op Signal

Oproepen omleiden

Je kunt alle oproepen laten omleiden via de Signal-server om te voorkomen dat de persoon die je belt je IP-adres en daarmee je locatie kan achterhalen.

Schakel de optie Alle oproepen omleiden via Signal-server in 

Signal App Logo

Inhoud

Inleiding
Wat is Signal? Waarom Signal gebruiken?

Basisprincipes
Vereisten, downloaden en installatie

Configuratie
Account registreren, profiel opstellen, pincode

Gebruik
Berichten, bellen en videobellen, verhalen

Privacy- en beveiliging
Privacy- en beveiligingsinstellingen

Tips en tricks
Handige functies

 

Wat Is Signal App Screenshot

Inleiding

Wat is Signal?

Signal is een gratis berichtenapp die bekend staat om zijn sterke focus op privacy en beveiliging. Met Signal kun je onder andere berichten, foto’s, filmpjes, audio en andere bestanden naar elkaar versturen. Ook is het mogelijk om gratis te bellen en videobellen, groepschats te starten en om verhalen te delen.

Alles op Signal is end-to-end versleuteld, wat betekent dat alleen jij en de ontvanger(s) de inhoud kunnen lezen, zien of horen.

Waarom Signal gebruiken?

Signal is erg gebruiksvriendelijk en lijkt op het eerste gezicht op WhatsApp of Telegram. Toch is Signal anders. Signal is namelijk alléén gemaakt voor jouw privacy en jouw veiligheid en niet om data te verzamelen of om geld aan je privégesprekken te verdienen.

Signal wordt ontwikkeld door de non-profitorganisatie Signal Foundation. Deze organisatie heeft als doel privacy en veiligheid voor gebruikers te waarborgen en daarmee vrijheid van meningsuiting te beschermen.

Alles dat je met Signal verstuurt of ontvangt is end-to-end versleuteld en Signal verzamelt geen gegevens over jou, zoals metadata. Signal is bovendien open source, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en controleren. In tegenstelling tot andere apps, die je vaak maar op hun woord moet geloven.

Zoek je een veilige basisapp om in contact te blijven met je vrienden en familie, met veel privacy, dan mag Signal niet op jouw telefoon ontbreken.

Hoe je Signal installeert, lees je in het volgende onderdeel Basisprincipes.

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan eerst meer over de voordelen van Signal Messenger.

Basisprincipes

Vereisten

Om Signal te kunnen installeren en gebruiken heb je een smartphone nodig met daarop het besturingssysteem Android of iOS met minimaal versie:

  • Android 5.0 of hoger
  • iOS 15.0 of hoger 

Klik hier voor instructies hoe je je versienummer kunt controleren

Verder heb je een werkend telefoonnummer nodig om je bij Signal te kunnen registeren. Dit kan zowel een mobiel als een vast telefoonnummer zijn.

Installatie

Voor Android:

  1. Ga op je telefoon naar je apps, en open de app ‘Play Store’. Je kunt de Play Store ook vinden door ernaar te zoeken op het scherm met alle apps
  2. Zoek in Google Play naar ‘Signal Messenger’
  3. Tik op ‘Installeren’

Voor iOS:

  1. Ga op je iPhone naar je apps, en open de App Store. Je kunt de App Store ook vinden door ernaar te zoeken in je Appbibliotheek
  2. Zoek in de App Store naar ‘Signal Messenger’
  3. Tik op ‘Download’ en installeer de app

Gelukt? Dan heb je nu Signal geïnstalleerd op je telefoon en kun je Signal terugvinden tussen je apps. Je herkent Signal aan het volgende app-pictogram:

De volgende stap is het registreren en instellen van je Signal-account.

 

Signal Desktop 

Wil je Signal ook op je computer, laptop of iPad gebruiken? Dat kan! Signal heeft voor Windows, macOS en Linux een desktop-app: Signal Desktop. Signal Desktop kun je downloaden en installeren en vervolgens koppelen aan je Signal-account op je mobiele telefoon. Daarna worden je berichten gesynchroniseerd en kun je je Signal-account vanaf beide apparaten gebruiken. Lees hier meer over gekoppelde apparaten.

Belangrijk: Je moet Signal eerst registreren op je smartphone voordat je Signal Desktop kunt koppelen en gebruiken. De eerste stap is dus altijd het registreren en instellen van je Signal-account.

 

Configuratie

Nu je Signal hebt geïnstalleerd, is het tijd om de app te openen en je Signal-account te registreren en in te stellen.

Als je Signal voor de eerste keer opent, zie je het volgende scherm:


Voorwaarden en Privacybeleid lezen

Voordat je Signal gaat registreren en gebruiken is het belangrijk dat je eerst de voorwaarden en het privacybeleid leest. Tik hiervoor op de link Voorwaarden en privacybeleid voordat je op Doorgaan tikt.

Toestemming geven

Als je de voorwaarden en het privacybeleid hebt gelezen, tik je op Doorgaan. Hierna zal Signal vragen om machtigingen, namelijk voor meldingen en toegang tot je contacten. Je kunt deze machtigingen ook niet akkoord geven, maar dan zul je geen meldingen ontvangen wanneer er berichten binnenkomen en wordt het lastiger om mensen te vinden die je kent.

 

 

Account registreren

Na het geven van toestemming is de volgende stap om je Signal-account te registreren. Hiervoor heb je een telefoonnummer nodig waarop je een sms of oproep kunt ontvangen zodat Signal je telefoonnummer kan verifiëren.

Voer in dit scherm je telefoonnummer in. Het landnummer voor Nederland staat in de meeste gevallen correct ingevuld op +31, maar dit kun je eventueel wijzigen met het pijltje ernaast.

Het telefoonnummerformaat vul je in zonder de 0 van 06, dus +31 6…. Als je je juiste nummer hebt ingevuld, tik je op Volgende, rechtsboven in het scherm:

 

 

Signal laat daarna een pop-up zien waarin je je ingevoerde telefoonnummer kunt controleren. Als het nummer klopt, bevestig je dit in de pop-up waarna je een sms zult ontvangen met daarin een verificatiecode. Die zal Signal vervolgens automatisch invoeren. Mocht dat niet lukken dan kun je dit handmatig doen.

Heb je geen sms ontvangen? Dan kun je Signal ook vragen om via een telefoonoproep je sms-code gesproken door te geven. Dit is een automatische oproep, je krijgt dus geen echt persoon aan de lijn. De optie ‘Bel mij‘ verschijnt een bepaalde tijd nadat de verificatie per sms is mislukt.

 

 

Profiel opstellen

Nadat je je telefoonnummer succesvol hebt geverifieerd, kun je je profiel opstellen. Profielen zijn zichtbaar voor mensen die je een bericht stuurt, contacten en groepen. 

In een Signal-profiel is alleen een voornaam is vereist. Dit hoeft niet je echte naam te zijn maar kan ook een zelfverzonnen profielnaam zijn. 

Je kunt in dit scherm ook een profielfoto instellen. Tik hiervoor op het camera-icoontje bij de profielafbeelding en vervolgens kun je kiezen om een foto te maken met je camera, een afbeelding uit je galerij te selecteren, een tekst zoals je initialen te gebruiken of een van de standaard profielafbeeldingen te gebruiken: 

 

In het scherm ‘Stel je profiel op’ zie je ook de vraag ‘Wie kan mij via mijn nummer vinden?’:

 

 

Kies je voor Iedereen, dan ziet iedereen die jouw telefoonnummer in zijn of haar contacten heeft opgeslagen je automatisch als contact op Signal. Daarnaast kunnen anderen je vinden door in Signal op je telefoonnummer te zoeken.

Wanneer je deze optie instelt op Niemand, dan kunnen andere gebruikers je niet vinden aan de hand van je telefoonnummer. Je kunt Signal dus gebruiken zonder dat iemand het weet en helemaal zelf bepalen met wie je contact opneemt.

Standaard staat deze instelling op Iedereen ingesteld, zodat je gemakkelijker met je vrienden en familie in contact kunt komen op Signal.

Klik hier voor meer informatie over telefoonnummerprivacy

Pincode aanmaken

Nadat je je profiel naar wens hebt ingevuld, tik je op Volgende voor de laatste stap, namelijk het aanmaken van een Signal-pincode. Pincodes helpen je om je account te kunnen herstellen en je informatie versleuteld te houden op Signal. Je kunt zelf een Signal-pincode bedenken en dit kan een numerieke of alfanumerieke code zijn. Let wel op: Signal weet deze pincode niet en kan deze pincode niet herstellen dus het is belangrijk dat je je pincode goed onthoudt. 

Om te voorkomen dat je accountgegevens verliest, is het aan te raden om een pincode op Signal aan te maken. Wil je dit toch niet? Dan kun je de pincode uitschakelen via het menu met de drie puntjes rechtsboven in het scherm.

Gefeliciteerd, je hebt nu Signal Messenger en kunt beginnen door een vriend of vriendin een bericht te sturen! 🥳

Als je Signal voor de eerste keer opent zie je onderin het scherm enkele suggesties waarmee je aan de slag kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe groep beginnen, vrienden uitnodigen of de chatkleur aanpassen. Uiteraard hoeft dit niet. Je kunt deze suggesties sluiten door op de kruisjes te tikken.

 

In het volgende onderdeel Gebruik, lees je hoe je in Signal berichten kunt verzenden, kunt (video)bellen en verhalen kunt maken.

Wil je eerst weten welke extra privacy- en beveiligingsinstellingen je nog allemaal kunt instellen voordat je aan de slag gaat, ga dan eerst naar het onderdeel privacy en beveiliging.

Gebruik

Berichten verzenden en ontvangen 

Een bericht op Signal verstuur je als volgt:

  1. Open Signal en tik op het potlood-icoontje rechtsonder in je scherm om je contacten op Signal te bekijken
  2. Selecteer of zoek een contact. Zoeken kan op naam, telefoonnummer, gebruikersnaam of groepsnaam
  3. Tik in het invoerveld en typ je bericht. Via het plus-icoontje kun je bijlages toevoegen, zoals een foto, bestand of locatie
  4. Tik op het verzend-icoontje

Vervolgens zie je het bericht verschijnen in een zogeheten chatballon. Rechtsonder in de chatballon kun je naast de tijdstempel één vinkje, twee vinkjes, twee ingekleurde vinkjes of een ronddraaiend cirkeltje zien.

 

 

Deze kleine icoontjes geven de berichtstatus in Signal weer. Een ronddraaiend cirkeltje betekent dat het bericht nog aan het verzenden is, één vinkje dat het verzonden is, twee vinkjes dat het is afgeleverd, en twee ingekleurde vinkjes dat een bericht door de ontvanger is gelezen. NB: de ingekleurde vinkjes (leesbevestigingen) zie je alleen als zowel jij als de ontvanger van je bericht leesbevestigingen hebben ingeschakeld in instellingen. Lees hier hoe je leesbevestigingen in Signal in- of uitschakelt.

Spraakberichten

In plaats van een getypt bericht kun je ook spraakberichten versturen met Signal. Spraakberichten zijn gesproken berichten die je kunt opnemen met het microfoon-icoontje bij het tekstinvoerveld. Lees hier meer over spraakberichten in Signal.

Bellen en videobellen

Met Signal kun je veilig bellen en videobellen. Een nieuwe spraak- of video-oproep kun je op twee manieren starten: vanuit een chat of via het tabblad Oproepen.

Vanuit een chat:

  1. Tik op het telefoon-icoontje om een spraakoproep te beginnen of op het camera-icoontje voor een video-oproep
  2. Tik op Oproep beginnen
  3. Tijdens het gesprek kun je op het camera-icoon tikken om je camera in of uit te schakelen

Vanuit het tabblad Oproepen:

  • Als je eerder al met iemand via Signal hebt gebeld of gevideobeld zie je dit terug in de oproepgeschiedenis. Via het telefoon- of camera-icoontje achter de naam van je contact kun je direct opnieuw bellen of videobellen
  • Een nieuwe oproep start je door rechtsonder op de belknop (telefoon met plusteken) te tikken. Vervolgens kun je scrollen door je contactenlijst en op naam of telefoonnummer zoeken. Een oproep of video-oproep start je vervolgens door op het telefoon- of camera-icoontje te tikken

Lees hier meer over spraak- en video-oproepen in Signal.

Groepsoproepen

Met Signal kun je ook groepsoproepen en groepsvideo-oproepen houden. Je kunt bellen of videobellen met tot wel 40 personen tegelijk. Lees hier hoe je een groepsoproep in Signal kunt starten.

Verhalen

Verhalen (stories) in Signal zijn korte posts met foto’s, video’s, tekst of links die je kunt delen met je contacten en groepen.

Signal App Verhalen Stories

 

Een verhaal maken of iets toevoegen aan een bestaand verhaal op Signal doe je als volgt:

  1. Ga in Signal naar het tabblad Verhalen
  2. Tik op je Profielfoto met het plus-icoontje
  3. Maak een verhaal met foto’s, filmpjes, een link of tekst
  4. Tik op Volgende
  5. Maak een keuze met wie je je verhaal wilt delen op Signal. Kies voor Mijn Verhaal of tik op + Nieuw om je verhaal met een aangepaste lijst contacten of een groepschat te delen

Lees hier meer over Verhalen in Signal. 

 

Privacy en beveiliging

Signal heeft veel privacy- en beveiligingsinstellingen die je kunt gebruiken om jezelf nog beter te beschermen.

Registratievergrendeling

Met registratievergrendeling kun je voorkomen dat iemand anders Signal met jouw telefoonnummer kan registreren. Dit kan door middel van een pincode.

Schakel registratievergrendeling in op Signal

Appvergrendeling

Je kunt Signal extra beveiligen met appvergrendeling. Hiermee vergrendel je de Signal-app met de schermvergrendeling van je telefoon, bijvoorbeeld je pincode, wachtwoord, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Schakel appvergrendeling in op Signal

Veiligheidsnummers

Iedere chat heeft een uniek veiligheidsnummer, waarmee je samen met je contact de beveiliging van jullie berichten en oproepen kunt verifiëren.

Controleer de veiligheidsnummers in Signal

Meldingen

In Signal kun je zelf bepalen wat de meldingen van Signal weergeven. Kies uit naam plus berichtinhoud, alleen de naam van de afzender of helemaal geen naam of berichtinhoud.

Kies voor meer privacy bij meldingen in Signal

Leesbevestigingen en typindicatoren

Als je leesbevestigingen en typindicatoren uitschakelt, kunnen anderen niet zien dat je hun berichten hebt gelezen of dat je aan het typen bent.

Schakel leesbevestigingen en typindicatoren uit op Signal

Verdwijnende berichten

Door berichten na een zelf ingestelde tijd te laten wissen, hou je je chatgeschiedenis altijd zo kort mogelijk. Mocht je telefoon een keer in verkeerde handen vallen door verlies of diefstal, dan kunnen ze je berichten maar tot een bepaald moment teruglezen.

Stel verdwijnende berichten (standaard) in op Signal

Meekijkpreventie

Door Signal te verbergen in de lijst van recent geopende apps krijg je alleen het logo van Signal te zien in plaats van je openstaande chat. Op Android blokkeert Meekijkpreventie ook het maken van screenshots in de app.

Schakel meekijkpreventie in op Signal

Incognito-toetsenbord

Door incognito-toetsenbord in te schakelen, voorkom je dat het toetsenbord op je apparaat je invoer onthoudt om later als suggestie weer te geven.

Schakel incognito-toetsenbord in op Signal

Linkvoorbeelden

Linkvoorbeelden zijn voorbeelden van websites die je in chats en groepen kunt meesturen als je een link met iemand deelt. Door linkvoorbeelden uit te schakelen op Signal, voorkom je dat websites kunnen zien dat je hun link deelt.

Schakel linkvoorbeelden uit op Signal

iOS: Recente Oproepenlijst

In iOS worden Signal-oproepen ook getoond in de Recente oproepenlijst. Als je iCloud gebruikt, wordt deze oproepgeschiedenis bovendien met iCloud gesynchroniseerd.

Toon Signal-oproepen niet in iOS Recente Oproepenlijst

Telefoonnummerprivacy

Met telefoonnummerprivacy kun je bepalen wie je telefoonnummer kan zien en wie ermee contact met je kan opnemen via Signal. Als je wilt kun je zelfs instellen dat niemand kan zien dat je Signal hebt, behalve de mensen met wie je zelf contact opneemt.

Stel telefoonnummerprivacy in op Signal 

Gebruikersnamen

Om met anderen contact te leggen op Signal kun je ook een gebruikersnaam aanmaken en die delen met degene met wie je wilt chatten op Signal. Zo hoef je niet je telefoonnummer te delen.

Maak een gebruikersnaam aan op Signal

Verzegelde afzender

Signal maakt gebruik van verzegelde afzenders. Dit houdt in dat de afzendergegevens versleuteld zijn en Signal (of wie dan ook) niet kan zien wie de afzender is van berichten. Voorkom ongewenste berichten door berichten met verzegelde afzender niet van onbekenden toe te staan.

Sta verzegelde afzender niet van iedereen toe op Signal

Oproepen omleiden

Je kunt alle oproepen laten omleiden via de Signal-server om te voorkomen dat de persoon die je belt je IP-adres en daarmee je locatie kan achterhalen.

Schakel de optie Alle oproepen omleiden via Signal-server in 

 

Tips en tricks

Emoji-reacties

Met emoji-reacties in Signal kun je snel op een bericht reageren met een emoji of smiley.

Emoji-reacties In Signal App

Een emoji-reactie verstuur je als volgt:

  1. Tik op het bericht of in de ruimte naast de chatballon (tekstbericht) en houd dit even ingedrukt
  2. Vervolgens verschijnen er zes voorgestelde emoji of smileys en kun je via de drie puntjes één van de vele andere emoji kiezen
  3. Tik op de emoji naar keuze om deze als emoji-reactie te versturen

Lees hier meer over emoji-reacties in Signal

Berichten bewerken

Typfoutje gemaakt of wil je iets anders corrigeren in je verzonden bericht? In Signal kun je je verzonden berichten bewerken. Dit kan alleen binnen 24 uur na het verzenden en je kunt hetzelfde bericht maximaal tien keer aanpassen.

  1. Druk lang op een verzonden bericht zodat het menu met berichtopties verschijnt
  2. Kies voor Bewerken en pas je bericht aan
  3. Tik na het bewerken op de blauwe knop met het vinkje om te verzenden. Je kunt je bewerking ongedaan maken door op de knop met het kruisje te drukken

💡Tip: Met Signal voor Android en iPhone kun nog sneller berichten bewerken door twee keer snel te tikken op een verzonden bericht. In Signal Desktop kun je je laatste bericht snel bewerken door op het pijltje omhoog op je toetsenbord te drukken.

 

 

Het bericht wordt zowel bij jou als bij de ontvanger(s) bewerkt en krijgt het label ‘Bewerkt’ in de chatbubbel.

 

 

Zowel de verzender als ontvanger kunnen door op het label Bewerkt te tikken, de bewerkingsgeschiedenis van bewerkte berichten in Signal zien.

Lees hier meer over berichten bewerken op Signal

Chats vastzetten

In Signal kun je belangrijke chats vastzetten bovenaan je chatlijst. Andere actieve chats verschijnen dan pas onder je vastgezette chats.

Android: Ga naar je chatlijst en houd een chat lang ingedrukt. Kies vervolgens voor Vastzetten (punaise-icoon) en je chat is vastgezet.

iOS: Ga naar je chatlijst en veeg een chat naar rechts. Kies vervolgens voor Vastzetten (punaise-icoon) en je chat is vastgezet.

Desktop: Selecteer de chat, ga naar chatinstellingen en kies vervolgens Chat vastzetten.

 

 

Lees hier hoe je vastgezette chats weer kunt losmaken in Signal

Ongelezen chats filteren

Als je snel een overzicht wilt van welke chats je nog niet hebt gelezen, kun je in Signal op ongelezen chats filteren. Je krijgt dan alleen de ongelezen chats te zien in het tabblad Chats. Momenteel is dit nog alleen beschikbaar voor Android, maar dit komt binnenkort ook naar iOS.

Voor Android:

  1. Tik op het menu met de drie puntjes rechtsboven in het tabblad Chats
  2. Kies voor Ongelezen chats filteren

💡Tip: Je kunt nog sneller filteren op ongelezen chats door je chatlijst naar onderen te trekken (met je vinger over de chatlijst naar beneden vegen)

 

 

Als je weer je volledige chatlijst wilt weergeven, druk je op Filter verwijderen.

Chats archiveren

Een handige manier om het overzicht te bewaren als je veel chats hebt is de archiveerfunctie in Signal. Chats die je bijvoorbeeld hebt gelezen of beantwoord, kun je archiveren zodat ze niet meer in je chatlijst staan maar in het aparte scherm Gearchiveerde chats. Gearchiveerde chats gaan automatisch uit het archief als er een nieuw bericht binnenkomt.

Chats archiveer je in Signal als volgt:

Android:

  1. Ga naar je chatlijst in Signal
  2. Veeg de chat die je wilt archiveren naar rechts OF hou de chat lang ingedrukt en tik op de optie Archiveren

iOS:

  1. Ga naar je chatlijst in Signal
  2. Veeg de chat die je wilt archiveren naar links en tik op de optie Archiveren

Desktop:

  1. Selecteer de chat op Signal desktop
  2. Ga naar chatinstellingen en klik op de optie Chat archiveren

Om je gearchiveerde chats te bekijken, tik je onderin je chatlijst op Gearchiveerde chats.

 

 

Lees hier hoe je gearchiveerde chats in Signal weer kunt dearchiveren.

Chats dempen

Als je van een bepaald persoon of een bepaalde groep (tijdelijk) geen meldingen wilt ontvangen, kun je chats dempen. Je kunt meldingen dempen voor 1 uur, 8 uur, 1 dag, 7 dagen of voor altijd.

Meldingen dempen in Signal doe je als volgt:

  1. Tik in een chat op de naam van je contact of groep om de chatinstellingen te zien
  2. Tik op Dempen en kies hoe lang je geen meldingen van die persoon of groep wilt krijgen

Je kunt chats ook dempen vanuit de chatlijst. Android: houd de chat lang ingedrukt en tik op de optie Dempen. iOS: veeg de chat naar links en tik op de optie Dempen.

Gedempte chats herken je aan een icoontje van een doorgestreepte bel voor de naam van je contact of groep.

 

 

💡Tip: Je kunt in Signal zelf bepalen of je gedempte chats wel of niet gearchiveerd wilt houden als er nieuwe berichten binnenkomen. Dit kan via Signal Instellingen > Chats > Gedempte chats gearchiveerd houden.

Eigen profielfoto’s voor contacten

Laat Signal de profielfoto’s uit je contactenlijst van je telefoon gebruiken, zodat je zelf de controle hebt over hoe de profielfoto van je contact er in chats uitziet.

Dit kan via Signal Instellingen > Profielfoto’s uit telefooncontacten gebruiken.

Lees hier hoe je zelf iemands profielfoto op Signal kunt aanpassen

Bijnamen en notities

Met bijnamen kun je de namen van je contacten in Signal zelf aanpassen. Ook kun je bij contacten persoonlijke notities toevoegen. Bijvoorbeeld een adres, verjaardag, namen van de kinderen of bepaalde afspraken.

Om bijnamen en notities toe toevoegen:

  1. Tik in een chat op de naam van je contact om naar de chatinstellingen te gaan
  2. Tik op Bijnaam

Belangrijk om te weten is dat alleen jij deze bijnaam en notities kunt zien.

 

 

Lees hier meer over bijnamen en notities in Signal

 

Telefoonnummer wijzigen

 

Heb je al een Signal-account maar wil je dit liever met een ander telefoonnummer verder gebruiken? Dan kun je je telefoonnummer wijzigen. Dit doe je via Signal Instellingen > Account > Telefoonnummer wijzigen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Signal of heb je vragen? Bekijk onze uitgebreide helpsectie voor meer helpartikelen of ga naar de officiële ondersteuningspagina van Signal: Signal Support.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates over Signal en volg ons op X of Mastodon!

Signal App Logo
Download Signal App Google Play
Download Signal Apple App Store
Deel met je vrienden:

Laatste nieuws.